Ray Bradburys Fahrenheit 451

Tänk dig en värld där skrivet ord är förbjudet och ingenting finns dokumenterat. Inga historiska bevis eller nyheter finns lagrade. Det är utgångspunkten i klassikern Fahrenheit 451 av amerikanen Ray Bradbury 1953. Boken kom i en svensk nyupplaga i slutet av 2018 av förlaget Modernista och kan erbjuda en del möjligheter för reflektion om vårt moderna, digitala samhälle.

Huvudpersonen är Guy Montag, som arbetar som brandman. Att vara brandman i denna dystra framtid har dock en helt annan innebörd - brandmän jobbar med att elda upp böcker och andra dokument. Alla byggnader och omgivningar är gjorda i brandsäkert material, vilket gör att yrket brandman i sin traditionella mening inte behövs.

I bokens första del inträffar en del sorgliga händelser i Guys liv, vilket för honom leder till en stark känsla av hopplöshet och förtvivlan. I denna värld är inte bara böcker är förbjudna - så även djupa diskussioner och livsreflektioner i allmänhet. Guys sorg blir dock så pass stor att han utför den största tabun: han börjar leta fram och läsa böcker för att få hjälp.

Anledningen till att böcker förbjöds i det fiktiva samhället berodde att vissa läsare blev kränkta av innehållet. Det startade en våg av censur som till slut ledde till ett totalt förbud. Oavsett var man står politiskt är det inte svårt att dra en parallell till dagens medieklimat där den som anser sig kränkt kanske har mer makt än någon annan tid i historien. Bradbury målar upp hur viktigt språket är för mänsklig civilisation, framför allt det skrivna ordet, och bakar in allting i en spännande historia full av kärlek, svek och drama. Andra ämnen som tas upp är korruption och ensamhet.

Det är en intressant premiss, men bra premisser räcker sällan för att göra en bok intressant från start till slut. Ibland kan boken kännas lite långdragen och är man mer ute efter en feel good-roman finns det andra alternativ. För de som gillar dystopiska romaner i stil med 1984, Kallocain och Du sköna nya värld, det vill säga romaner som målar upp en mörk framtidsvision, är Fahrenheit 451 ett måste. Boken får läsaren att tänka samtidigt som den är spännande och tidlös.
Jämför priser från 157 kr
Recenserad av
Joachim Sjöqvist
25 september 2019
Fler recensioner från Joachim Sjöqvist
Läs alla rekommendationer från Joachim Sjöqvist
Korea igår och idag. Historia, politik och ekonomi av Gabriel Jonsson
Korea är inte särskilt omtalat i Sverige. Export av musikstilen K-pop har frambringat visst men i i ...
Joachim Sjöqvist Postad på Omnible 18 september 2019
Outsidern av Stephen King
Skräckkungen Stephen King har trots sina 71 år inte gett några tecken på att bromsa sin Med 58 i så ...
Joachim Sjöqvist Postad på Omnible 13 september 2019
Slottet av Franz Kafka
Förlaget Modernista har under våren återutgivit flera klassiker vid sidan av sina vanliga boksläpp. ...
Joachim Sjöqvist Postad på Omnible 8 september 2019
Min historia av Michelle Obama
Michelle Obamas självbiografi har hyllats världen över. Det är en skildring över hennes liv, från i ...
Joachim Sjöqvist Postad på Omnible 3 september 2019