Det

It
Bok av Stephen King
Derry i Maine är stereotypen av en amerikansk småstad - lugn, trygg och sömning. Med villaområden, små butiker och snabbmatställen. Under ytan, i kloakerna under staden finns det däremot något som ligger på lur. Något som väntar och iakttar, tills tillfället är rätt. Men vad är det för något? Ondskan personifierad - Det.
It/Det är den läskigaste bok jag läst, kunde inte sova ordentligt på flera nätter efter jag läst boken, ett riktigt bra betyg.
Snacka om en riktig tegelsten! Denna bok blev både en intressant läsupplevelse samtidigt som den blev aningen långdragen för min smak...

Jag gillar hur man kastas mellan dåtid och nutid och verkligen får bakgrundshistoria till alla karaktärer. Till en början tog jag verkligen till mig historien, men ju längre vi läste och desto mindre som hände tappade vi intresset. Enligt mig hade boken inte behövt vara så lång. Det kändes utdraget och det tog udden av det läskiga. Jag hade förväntat mig mer av en så omtalad författare helt enkelt.
Spännande tjock bok som ger många timmars läsning. En berättelse som varvar nutid och dåtid för ett kompisgäng och ONSKA i form av en clown terroriserar ett litet samhälle där barn försvunnit spårlöst under mer än 100 år.
Så jäkla bra. Stephen King kan verkligen skapa en stämning som man blir alldeles vettskrämd av. Vissa delar av boken är konstigare än andra men den är ju så lång så det får man förlåta den. Jag tycker särskilt om de historiska perspektiven, där man går tillbaka och får veta hur "Det" har visat sig vid andra tillfällen...
Det. Eller It som många vill kalla den. En så fantastiskt bra bok som trots dess många sidor läst fler gånger.
Clownen Pennywise terroriserar var 27:e år lilla Derry i Maine. Barn försvinner o när lille Georgie försvinner spårlöst en regnig dag samlar hans äldre bror ihop sina vänner, The losers, för att leta reda på ondskan som tog lille Georgie. Gänget ställs mot sina värsta rädslor då Pennywise har förmågan att bli det som skrämmer dem mest. Det har fått en revival efter att den filmats i ny version med Bill Skarsgård i rollen som Pennywise.
I staden Derry hände många konstiga saker och flera barn dog när Bill och hans vänner själva var barn. De trodde de tagit död på DET som gjorde allt detta, men nu när de är vuxna måste de komma tillbaka till Derry. De måste hålla det löfte de gav varandra som barn, löftet att om DET kom tillbaka skulle de återvända. Kan de ordna allt och för alltid få det onda att försvinna?
Detta var en lång bok att läsa. Jag har blandade känslor för denna bok, vissa delar var väldigt bra medan andra var för långsamma och tråkiga. Gillade karaktärerna och ville gärna följa dom men ibland blev jag bara förvirrad och kunde inte hålla koll på vart i tiden vi var och vem som berättade, för i vissa tillfällen i boken tyckte jag det blev för mycket hoppande mellan dåtid och nutid. Slutet gillade jag inte, tyckte det gick för snabbt och jag ville veta mer.
DET är nog Stephen Kings mest kända bok. En riktigt tjock bok men absolut läsvärd. Har läst den två gånger, första gången när jag var riktigt ung och andra gången för några år sedan. Den är spännande och otäck men trots att den är så massiv så blir den aldrig seg. Men så är Stephen King en av få författare som med lätthet kan skriva böcker på 1000 sidor som funkar rakt igenom utan att handlingen svajar.
Romanen, en av Kings absolut längsta, skrevs år 1986 och utgavs i svensk översättning året därefter. Den är en av Stephen Kings mest kända böcker. Till populariteten har två nyligen gjorda filmer baserade på romanen bidragit.

Boken handlar om en grupp elvaåringar, sju stycken, som bor i staden Derry i amerikanska Maines våtmarker. Derry är en stad som länge varit hemsökt av olika hemska och traumatiska händelser, såsom lynchningar, mordbränder och skjutningar. Barnen har allt märkt att en ny våg av fruktansvärda händelser har inletts, vilket yttrar sig i att en mängd barn hittas brutalt mördade och lemlästade på olika platser runtom i staden.

Parallellt får man följa gruppen när de blivit vuxna och 27 år senare återvänder till Derry för att återigen kämpa mot den stora ondskefulla kraft som gömmer sig i staden. Ondskan kallas för Det och tar ofta formen av en clown vid namn Snåljåp.

Ondskan manifesterar sig i olika former, bland annat i ett gäng mobbare som tar till allt grövre metoder för att slå till mot gruppen, som kallar sig för Förlorargänget. De tar till alla möjliga metoder för att försöka besegra Det. Båda gångerna gruppen träffas slutar det i en rafflande jakt genom Derrys enorma kloaksystem, till vars hjärta Dets kraft är fokuserad.

Boken är som sagt mycket lång och tar lång tid att läsa jämfört med de flesta andra böcker. King beskriver många händelseförlopp ytterst utförligt, vilket visserligen är intressant men gör att boken nästintill aldrig tar slut. Den upplevs på många ställen också som något osammanhängande och inte så genomtänkt. Slutet och upplösningen är något märklig, och har ofta kritiserats.

Många av Kings böcker är effektivt skrivna och håller läsaren fastnaglad av skräck, men riktigt så är inte fallet med denna bok. Vill man läsa en bra bok av författaren bör Det inte vara förstahandsvalet, även om den på många ställen kan vara både spännande och intressant. Den här boken bör man snarare läsa bara om man har ett intresse av hans böcker samt mängder med tid över.