Stora små lögner

Big Little Lies
Bok av Liane Moriarty
På ytan är Pirriwee en idyllisk villaförort men det riktiga Pirriwee är fullt av lögner och svek. Nyinflyttade Jane får genast två vänner i Madeline och Celeste, mammor vars barn går i samma klass som Janes son. Dock blir det tydligt att alla tre döljer något... men ingen av dem kunde ha förstått just hur stora konsekvenserna av deras lögner skulle bli.
Liane Moriarty är skicklig på att väva ihop olika karaktärers historier och jag gillar spänningen hon skapar i den här boken som lockar en till att läsa vidare.
Riktigt spännande bok där vi redan från början får veta att en incident har skett och man får både lösa intervjuer efter och vad som leder upp till incidenten. Riktigt spännande där man får läsa flera olika perspektiv och en bok jag sträck läste. Riktigt bra bok 5 stjärnor!
Förra året blev det en del turer för att lämna in grejor för återvinning. Vid dessa utflykter kunde jag sällan låta bli att kolla bokbeståndet på second hand-affären. I början av december 2017 hittade jag Liane Moriartys bok Stora små lögner. Boken är uppföljare till hennes genombrottsroman Öppnas i händelse av min död. Den boken fick stor uppmärksamhet. Boken var tänkvärd och välskriven. Till ytan påminde den om en deckare, men genren är snarare relationsroman.

Och faktum är att Liane Moriarty fortsätter på alla dessa inriktningar. Även Stora små lögner är tänkvärd och välskriven och handlar om mord utan att vara en deckare.

Händelserna utspelar sig i Pirriwee, en villaförort där alla känner alla och alla har sina roller. Den unga och ensamstående mamman Jane flyttar dit med sin son Ziggy. Vid inskrivningen av Ziggy leder det ena till det andra och Jane träffar Madeline och Celeste. De två är grannar och bästa vänner sen länge och mycket insatta i intrigerna runt föräldrarna på skolan där också de har barn. När Ziggy blir anklagad för att ha mobbat ett annat barn tar de Jane under sina vingar. Stämningen trissas upp och vid den årliga föräldrafesten nås kulmen och katastrofen (?) inträffar.

Författaren bygger upp romanen genom att beskriva händelserna – och krockarna – som leder fram till kulmen. Allt kommenteras i slutet av varje kapitel av ett antal mer eller mindre inblandade personer, vanligen föräldrar. Samtidigt beskrivs Madeline och Celeste och deras familjer. Även Janes och Ziggys bakgrund uppenbaras. Det finns många hemligheter och hemskheter som pågår under ytan och alla situationer är inte lätta att ta sig ur.

Det är viktiga och aktuella ämnen som författaren tar upp i boken. Jag tänker på bonusfamiljer, våld inom familjen, näthat, mobbning med mera. Men återigen lyckas jag lista ut saker och ting, vem som är vad och i princip också slutet. Jag tycker vidare att romanen är ganska pratig och alltför mycket en roman som enbart vänder sig till kvinnliga läsare.

Välskrivet och viktigt, men mitt omdöme blir inte högre än medel.
I Pirriwee bor grannarna och bästa vännerna Madeline och Celeste. De har barn i samma förskoleklass och tar alla tillfällen de får att prata om livet och skvallra på sitt favoritcafé. För skvaller finns det gott om i staden, alla skvaller om allt och alla.
När den unga ensamma mamman Jane flyttar in i området med sin son Ziggy möts hon av kyliga blickar från de andra förskolemammorna. Madeline och Celeste tar blir vän med Jane och står på hennes sida när stämningen blir allt mer hätsk efter att Ziggy blivit anklagad för mobbning. Den oroliga stämningen stiger och når sin topp på skolans årliga kväll för föräldrarna.
En bok som tar upp att allt inte alltid är som det ser ut på ytan. Att det finns många gråzoner och folks skvaller och missuppfattningar kan få stora konsekvenser. Gillar de olika personerna i boken. Dock hade jag velat ha lite mer svar på mina funderingar lite tidigare i boken och inte allt samlat i slutet. Det fanns vissa bitar som överraskande mig helt och den är värd att läsa.