Gone Girl

Bok av Gillian Flynn
Nick och Amy, det perfekta paret. Men på deras femte bröllopsdag försvinner Amy, deras hus uppvisar en strid och Amys dagbok beskriver en helt annan Nick än vad folk har sett. Även om Nick fortsätter att försvara sin oskuld faller misstankarna snabbt på honom. Frågan är, är han en mördare? Om inte, var finns Amy?.
Nick och Amy har allt. Efter några framgångsrika år i New York flyttar de till en småstad i Missouri för att Nick ska vara nära sin sjuka mamma under den sista tiden av hennes liv.

På deras femte bröllopsdag försvinner Amy spårlöst. Polisen kommer och man hittar spår av Amys blod och att någon form av strid förekommit. Nick blir tidigt polisens huvudmisstänkte och när så Amys dagbok hittas ges en helt annan bild av Nick än den sympatiske mannen som vädjat till media om hjälp att hitta sin fru. Är han en mördare? Är han inte det – var i så fall är Amy?

Om den sista tredjedelen av boken inte varit en sådan fullständig besvikelse hade jag tyckt att boken varit genialisk. Nu föll den i stället väldigt platt.

Så mycket potential och så dåligt avslut 😩
Gone Girl av Gillian Flynn är utan konkurrens den BÄSTA deckaren jag läst. Hittills.
Varför?
Jo, för den konstanta spänningen och molande växande obehaget i magen som håller en fången från sida 1.
För de komplicerade och "in under skinnet"- personporträtten.
För den skinande briljanta språket som suger in en i händelsernas centrum.
För den skickligt sammanflätade historien med massor av "twists" som kastar läsaren hit och dit utan att man själv förstår det. Förrän efteråt!

Fullkomligt briljant. Mina varmaste rekommendationer.
Rekommenderas för den som gillar deckare
Oj vad högt denna bok är betygsatt här.
Det tog ungefär 200 sidor innan det hände något i boken. I början var det bara innehållslösa händelser som inte gav mig något alls.
Efter sida 199 blev det spännande! Oj, riktigt bra och jag ville bara läsa mer.
Sen slutet? Platt fall. Ångrar nästan att jag läste boken, den känns inte värd tiden.
Boken Gone Girl av den amerikanska författaren Gillian Flynn kom ut på svenska år 2013. Berättelsen handlar om Nick och Amy Dunne, ett par som har allt kan man tycka. När Nick's föräldrar blir sjuka flyttar de från New York till Nick's hemort i Missouri. Flytten blir omvälvande för dem båda, men kanske mest för Amy. Hennes föräldrar har gjort henne mer eller mindre berömd genom sina barnböcker om den "Fantastiska Amy," med dottern som förebild. På Nick's hemort finns inte mycket för henne att göra på dagarna.

Handling
Berättelsen börjar med att en granne ringer Nick på puben som han driver med sin syster och berättar att deras ytterdörr står öppen. När Nick hastar hem, denna deras femåriga bröllopsdag, är Amy försvunnen. Vardagsrummet är upp och ner och det finns blod på köksgolvet. Nick blir naturligtvis den huvudmisstänkte och hans skuld tycks allt klarare, mycket på grund av att han inte beter sig så som en förtvivlad make borde bete sig.

Upplägg
Historien är fantastiskt bra berättad. Vi får följa både Nick's egen version av historien, men också Amy's, via hennes dagbok som sträcker sig flera år tillbaka i tiden. Till att börja med är deras skildringar ganska lika varandras, men så småningom börjar de dela sig rejält. Som läsare sympatiserar man ibland med Nick, ibland med Amy. Hela berättelsen är en nattsvart och skrämmande historia med ett minst sagt oförutsägbart slut. Gillian Flynn tar med sig läsaren in i människans förvridna psyke på ett sätt som gör att man inte glömmer den här boken i första taget. Min rekommendation till den som ännu inte läst den är: läs och njut, för det här är riktigt riktigt bra!