Robert Langdon, #4

Inferno

Bok av Dan Brown
Robert Langdon levererar igen. Efter att ha vaknat upp på sjukhus utan minne av hur och varför han är där, startar ännu en jakt genom en historisk stad. Langdon har enbart några rader av Dantes Inferno att guida honom rätt, och enbart hans kunskaper om de gömda gångarna gör att han kan hålla sig före förföljarna. Nu måste de stoppa ett fruktansvärt hot mot världen.
Robert Langdon, den amerikanske konsthistorikern och professorn i symbolik vid universitetet i Harvard, befinner sig i Italien. Han vaknar upp på ett sjukhus i Florens med svåra minnesluckor och skador från pistolskott. Sienna Brooks är läkaren som står vid hans sida när en beväpnad kvinna rusar in och försöker ta sig fram till sjukhussängen. Doktor Brooks lyckas dock, tack vare en bakdörr, rädda Langdon ut ur byggnaden. Under 24 timmar ska de båda göra allt som står i deras makt för att undkomma och överlista en genetiker som låtit sig inspireras av Dantes inferno. Förövaren avser rädda vår värld från överbefolkning och dess katastrofala följder. Professor Langdon och doktor Brooks jagas av lönnmördare, poliser och en hemlighetsfull organisation kallad Konsortiet samtidigt som de försöker förstå vad som händer via klassiska konstverk, hemliga utrymmen och framtidsforskning. Kommer de båda att hinna lösa gåtan innan världen har förändrats för alltid, på ett oåterkalleligt sätt?

Inferno är, inte helt oväntat, fängslande, överraskande och oerhört spännande. Dan Brown är en mästare på att knyta ihop mystik, historia, konstverk, koder och symboler på ett mästerligt sätt. Denna gång kan han ha fått läsaren än mer andlös än tidigare då storyn, som utspelar sig i Europas hjärta, bjuder in till många obehagliga tankar om vem som egentligen har makt över våra liv. Utöver detta bjuds det på många intressanta detaljer vad gäller geografi, konst- och litteraturhistoria samt modern teknik.

Personligen kan jag inte kritisera något i denna bok, den är verkligen läsvärd. Men, av andra att döma, så kan det jag tycker är positivt vad gäller detaljer upplevas negativt. Det finns de som tycker att boken emellanåt är en guidebok. Det håller jag inte med om, men vill nämna det för att komma med något negativt.

Jag kan rekommendera Inferno till alla deckarläsare som vill höja blicken något. Här erbjuds en spännande och obehaglig story som väcker tankar man kanske inte trodde fanns.