Anna

Användarprofil
Det är 80-talet och Sonja går i högstadiet på Lidingö. I skolan finns de oskrivna reglerna som de vuxna inte vet om och som varje ungdom försöker följa på bästa sätt för att på något sätt passa in och få den bästa skoltiden som möjligt. Men livet går fortare än man tror och plötsligt är man vuxen och tänker tillbaka på de händelser i livet som kan ha gjort en till den man är.
En kort bok om livet på 80-talet sett genom en tonårings ögon. Den var helt ok, men inte så märkvärdig, lite intressant att läsa ur en persons perspektiv. Mer än så var det inte.

Som stjärnor i natten

Bok av Jennifer Niven
När Violet Marley och Theodore Finch träffas på kanten av skolans klocktorn ändras bådas liv. Alla tror att Violet har räddat Theodore från att hoppa, men sanningen är något helt annat. Sen Violets syster dog i en bilolycka har hennes liv inte varit som förut. Så lär hon känna Theodore och hon börjar se livet på ett nytt sätt, där allt är möjligt och som rymmer alla känslor en människa kan ha, från djupaste sorg till den största kärleken. Men samtidigt som Violets värld växer, börjar Theodores värld att krympa och snart händer det som inte får hända.
Denna bok är så fint skriven och rymmer så mycket känslor att det svämmar över. Den innehåller både mycket sorg och kärlek och visar upp det på ett fint sätt som för att visa att det är ok att känna allt och att känslor kan vara svåra att förstå och dela. Det varvas mellan de två huvudkaraktärernas perspektiv och texten är nästan som poesi när jag läser om deras tankar och känslor som får mig att känna allt möjligt, som att jag är där med dem. En bok jag starkt rekommenderar.

The Holiday

Film från 2006 regisserad av Nancy Meyers
I London jobbar Iris som skribent på en tidning och vårdar en oönskad kärlek till sin kollega Jasper. Vid jul får hon veta att Jasper är förlovad och ska gifta sig med en annan, och hennes liv blir upp och ner. I Los Angeles jobbar Amanda med att göra film trailers och har precis gjort slut med sin otrogne pojkvän och vill glömma honom. Genom en webbplats för byte av hus byter Amanda impulsivt sin herrgård mot Iris stuga i Surrey för semester under julen. I Surrey träffar Amanda Graham och de börjar umgås. Under tiden möter Iris sin nya granne den nittio år gamla manusförfattaren Arthur, som hjälper henne att hitta sin självkänsla och hon träffar Miles, som hon blir vän med.
Denna film är så mysig och jag gillar verkligen att se den om och om igen. Är så förtjust i karaktärerna och de olika relationerna som bildas och tar slut mellan dem. Rekommenderar den varmt till alla att se.

Mitt perfekta liv

Bok av Sarah Dessen
Macy har hela sommaren framför sig, noga planerad så som hon vill ha det. Hon ska jobba på biblioteket medan hennes pojkvän åker på läger. Men det blir inte som hon tänkt sig, pojkvännen vill att de tar en paus och Macy får ett extra sommarjobb på en cateringfirma där några speciella personer arbetar. De är den sortens personer som vänder allt man planerat upp och ner, som killen Wes som säger sanningen. Han är allt som Macy inte vill ha, men hon känner sig så bekväm med honom och hon känner sig gladare än vad hon gjort under en lång tid.
En trevlig och rolig bok med många mysiga och roliga karaktärer som du inte kan låta bli att gilla. En författare som jag gillar väldigt mycket och jag rekommenderar att läsa hennes böcker.

Bettys värld

Bok av Marie-Louise Marc
Handlar om Betty Svan som är reporter på det glamorösa magasinet Gala. Hon har två barn som flyttat hemifrån som hon saknar och oroar sig över och en smått gnällig mamma som hela tiden ringer och frågar när hon ska komma på besök. Hon är en obotlig romantiker som har en passionerad relation med sin pojkvän Dan. Men lyckan med pojkvänner varar inte och de gör slut.
Så efter ett tag uppstår känslor mellan Betty och hennes granne Henrik, en godhjärtad psykiatriker som bor i samma hus. Sommaren är på väg, men kommer Betty ens våga öppna sig för kärlek igen?
Denna bok är så trevlig och rolig, jag mår så bra när jag läser den. Jag gillar verkligen de olika karaktärerna som är välskrivna med enkla medel. Gillar också att man som läsare får följa med i hur Betty tänker och att man får se saker utifrån hennes perspektiv. Den får mig både att le, bli lite ledsen och någon gång irriterad på det som händer. Vill bara att det ska gå bra för Betty och att hon finner det hon behöver och jag vill gärna läsa mer om denna underbara människa och hennes vänner och familj.

Tänk om det där är jag

Bok av Johanna Lindbäck
Agnes familj flyttar från Stockholm till Umeå. Hon ska börja andra året på gymnasiet i en ny klass. Denna gång ska allt bli annorlunda. Hon ska prata med alla, vara så normal hon bara kan så alla gillar henne, allt kommer bli så mycket bättre denna gång. Allt blir bättre, hon får vänner att umgås med och har kul. Grannen Adam är en av vännerna, han är trevlig att vara med och lugn, men de har lite liknande intressen. Snart upptäcker Agnes att ändra sig själv är svårt, tar mycket tid och hon är ständigt orolig över att bli avslöjad och att ingen ska gilla henne, så hon anstränger sig ännu mer.
En bra bok där man får följa huvudpersonens tankar och känslor när hon försöker utvecklas och ändra på sig. Alla har vi säkert frågasatt och analyserat det vi gör eller säger för att passa in, för att vara med i gruppen. Man tror att man behöver vara på ett visst sätt annars passar man inte in. Men vad är det normala och hur kan man veta vad som är "rätt" sätt att vara på? Tycker boken ger en bra bild över hur ansträngande och jobbigt det kan vara att konstant tänka och analysera allt andra och en själv gör och säger. Blir trött bara att tänka på det.

Före fallet

Bok av Noah Hawley
Ett privatplan lyfter från Martha's Vineyard till New York. Ombord finns 11 passagerare, en flygvärdinna och två piloter. Sexton minuter efter de lyft störtar planet ner i vattnet. Bara två personer överlever. varför störtade planet? Olika teorier bildas och snart spårar allt mer och mer ut ur fokus och media gör sina egna anklagningar samtidigt som FBI försöker lösa vad som hänt. Kommer de hitta svar på sina frågor?
I kapitlen får läsaren följa med på vad som händer efter att flygplanet kraschade och även läsa historier om hur de personer som fanns med på planet levde innan. Det är ett intressant sätt att läsa på och få reda mer om karaktärerna. Ett sätt jag verkligen gillade och som gör att man är riktigt spänd på att få reda på hur allt hänger ihop. En bra thriller som jag gärna rekommenderar.
Sextonåriga Lara Jean bor tillsammans med sin pappa och två systrar. I sin garderob har hon en turkos hattask, i den förvarar hon sina kärleksbrev. Men de är inga vanliga kärleksbrev, de är brev hon skrivit själv, ett brev till varje kille hon varit kär i. Hon har skrivit ner sina känslor och vad hon gillat med dem. Men breven är bara för henne och inget någon annan får läsa.
Så en dag är de bara borta. De har blivit postade och alla killar som Lara Jean har gillat har fått reda på hur hon känner. Hur ska detta gå och vad kommer killarna säga? Lara Jean har inte längre kontrollen och det ända hon vill är att allt ska vara som förut.
En trevlig och välskriven bok med intressanta personer som jag gillar väldigt mycket. Det var mycket känslor med genom hela boken. Jag vill väldigt gärna veta hur det fortsätter för boken slutade ganska öppet och jag har frågor jag vill ha svar på. Första delen av tre. Jag rekomenderar den till de som gillar liknande böcker.

Min superkraft!

Bok av Mia Gahne och Viktor Frisk
En mycket ärlig och bra skriven bok om hur det är att leva med ADHD. Med ett enkla ord flyter berättandet fram och jag känner verkligen hur alla känslorna tar form, fyller boken och får mig att förstå mer än jag gjorde tidigare. En bok som får mig att fundera, tänka och ger mig mer kunskap att använda både i mitt arbete och privat. Rekommenderar alla att läsa denna bok.

Störst av allt

Bok av Malin Persson Giolito
På Djursholms allmänna gymnasium går Maja. Hon är en glad tonåring som är med sina vänner och är kär i Sebastian, skolans socialaste kille som alltid har en fest på gång. Så en dag kommer han till hennes jobb och snart är de ett par. Maja är så lycklig och kan kan knappt tro att det är sant att hon är ihop med Sebastian. Men allt är inte bra, något ligger under ytan och väntar på att få komma ut. När det väl händer ändras allt för fem tonåringar och en lärare som bara vill väl. Katastrofen är ett faktum. Nio månader senare ställs Maja inför rätta.
En riktigt bra och välskriven bok. Att den är skriven ur Majas perspektiv gör att den får ett djup och blir verklig, man känner allt hon känner, tänker och tycker. Karaktärerna är bra beskrivna och jag gillar det trots att jag inte är så förtjust i någon av dom, men det gör mig inget, för det är inte det viktigaste på något sätt. Att få följa rättegången så tydligt och mycket är spännande och intressant. Dock vet jag inte riktigt vad jag tycker om slutet, jag är kluven.
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.