Djurfarmen

Animal Farm
Bok av George Orwell
Under ledning av grisarna håller de utarbetade och förtryckta djuren på en bondgård hemliga möten där de beslutar sig för att göra uppror mot ägaren av gården. Djuren genomför revolutionen och bonden mr Jones drivs bort. De grundar en ny filosofi som de kallar animalismen och sjunger sin egen kampsång. Bondgården döps om till Djurens gård och djuren föreställer sig att detta är början på ett liv i frihet och jämlikhet. Men gradvis införs en slug och hänsynslös elit som styrs av den intellektuellt överlägsna grisen Napoleon. Djurens gård är en satir i fabelns form riktad mot det totalitära Sovjetunionen. Den kan läsas som en kritik mot Josef Stalins brutala diktatorskap, och flera av bokens karaktärer kan kopplas ihop med historiska personer. Djurens gård publicerades 1945 trots att Orwell skrev boken redan i slutet av 1943, men den refuserades då av alla förlag i Storbritannien, som på den tiden var allierat med Stalin. Djurens gård har sedan blivit en stor klassiker och har tillsammans med 1984 gjort Orwell känd över hela världen.
Så fascinerande och bra. Det är precis som i samhället egentligen, med diktaturer eller till och med bara med rangordning av människor i hierarkier. Bra, aktuell bok.
En klassiker som alla bör läsa!
Djuren på gården blir misskötta av människor, så de gör uppror och tar själva över styret. Med grisarna i ledningen skapar de ett eget litet samhälle, men ju längre tiden går desto mer diktatorisk blir ledaren...