Bilbo – En hobbits äventyr

The Hobbit
Bok av J. R. R. Tolkien
Hobbiten Bilbo Baggins lever ett stillsamt liv i sin hobbithåla i Fylke. En dag vänds tillvaron upp- och ner när trollkarlen Gandalf dyker upp och övertalar Bilbo att följa med på ett uppdrag. Tillsammans med en grupp dvärgar ger han sig ut på en expedition för att återta stulna skatter från draken Smaug.
Riktigt bra handling och berättelse. Den är skriven till barn, men det hindrar inte en för att uppleva en bra bokupplevelse. Rekommenderas stort!
En väldigt trevlig bok. Ibland känns det lite långdraget men jag tycker ändå att den var bra, och gillar man filmerna gillar man nog boken också.
Bilbo- en hobbits äventyr är lika bra som ringen böckerna , ger även bra historik till hur ringen hamnade hos hobbitarna och sömniga hobbiton.
Äventyr och mys! Jag läste den i tonåren. Seg i slutet bara. Jag gillar att den handlar om en drake bland annat.
En gullig bok som handlar om Bilbo Baggins’s resa för att hämta ringen från en drake. Han får mycket hjälp från nya vänner (bl.a. dvärgar). Hobbiten är föregångare till Sagan om ringen. Skrivit för tonåriga men är väldigt kul att läsa även för vuxna. Spännande liten fantasifull bok.
Boken är ett mästerverk men Filmen är första delen i en triologi som bygger på boken The hobbit och triologin innehåller allt i boken men så mycket mer. Har man läst boken börjar man undra över hur denna fantastiska bok kunnat dras ut så mycket. Boken är mästerverk i njutning och filmen är bra. Har du inte läst boken blir du inte missnöjd men har du läst boken blir filmen en okej upplevelse men väldigt olik boken.
Jag kommer fortfarande ihåg den första gången jag läste denna juvel till bok.
Att få följa med Bilbo på hans äventyr med Thorin & dvärgarna för att återta deras rättfärdiga hem från draken Smaug.
På vägen träffar de på alver, vättar, Beorn och så många fler.
Det här är fantasy men så mycket mer.
Tolkien var en ordkonstnär och la ner så mycket av sin själ i sina böcker.
Jag avundas dig som inte har läst denna bok, vilka underbara timmar du har framför dig.
P.s. Älskar denna bok så mycket att jag döpt min katt till Bilbo. ;-)
Som bok, så är berättelsen rak och tydlig. Som läsare så finner man tydligt en röd tråd och handlingen går framåt. I filmerna så försvinner detta helt, långsamt och mycket material som inte är med i boken presenteras. Så gillar du boken, så kan filmerna bli en besvikelse, men gillar du Tolkiens värld så är den sevärd för sin framställning av miljön och karaktärerna. Alltså en filmrecension detta!
Bilbo Bagger är en hobbit, runt en meter hög och med stora, håriga fötter. Han bor i en hemtrevlig håla i jorden med en rund, grön dörr. Bilbos liv är lugnt och bra och kretsar mest kring att äta mycket god mat och röka pipa. Men en dag knackar en trollkarl med spetsig blå hatt och långt vitt skägg på hans dörr. Det är Gandalf, Bilbos gamle vän. Strax därefter knackar också tretton dvärgar på Bilbos dörr, inklusive den förnäme Torin Ekenskölde i egen hög person. Dvärgarna bjuder sig själva till fest ur Bilbos skafferi och visar sedan Bilbo en karta över Berget, där en stor drake vid namn Smaug vilar på deras stulna skatt. Dvärgarna vill ge sig ut på en expedition till Berget, vilket är en styv resa. Först ska de gå till Långa Sjön, sedan längs Rinnande Floden, tills de når Dalbys Ruiner. Floden går sedan genom Stora Porten, där dvärgarna är i behov av en inbrottstjuv. Trollkarlen Gandalf har till detta ändamål valt ut Bilbo, som också fyller behovet av en fjortonde man till expeditionen. Detta för att undvika oturssiffran tretton som dvärgarna uppgår till.

Nästa dag vaknar Bilbo till en tom håla. Dvärgarna har ätit en stor frukost, gått iväg och lämnat disken till honom. Bilbo känner sig mest lättad men också en smula besviken. Han diskar och sätter sig sedan ner för att äta en egen välsmakande liten frukost. En stund senare, just när han tänkt ta sig en andra frukost kommer Gandalf in och frågar honom varför han inte har dammat på spiselhyllan och läst lappen som ligger därpå. Bilbo läser lappen som är från dvärgarna, vilka inbjuder honom formellt till resesällskapet med tillhörande erbjudande om ersättning. De vill att Bilbo ska möta dem klockan elva på värdshuset Gröna Draken. Klockan är nu tio i elva och Bilbo får bråttom iväg.

Så följer en lång rad äventyr där Bilbo visar sina hittills dolda talanger och visar sig vara en stor tillgång för dvärgarna. Hur det går med draken ska jag låta vara osagt. Men Bilbo är en klassiker som alla borde läsa. Jag läste boken själv vid nio års ålder, och hela trilogin Sagan om ringen året därpå. Bilbo känns lite mer riktad till barn än vad Tolkiens kända epos "Sagan om ringen" är. Men Bilbo är absolut läsvärd även för vuxna. Boken är en bra, underhållande äventyrsberättelse i Tolkiens genomtänkta sagovärld.