Joachim Sjöqvist

Användarprofil

Fahrenheit 451

Bok av Ray Bradbury
Tänk dig en värld där skrivet ord är förbjudet och ingenting finns dokumenterat. Inga historiska bevis eller nyheter finns lagrade. Det är utgångspunkten i klassikern Fahrenheit 451 av amerikanen Ray Bradbury 1953. Boken kom i en svensk nyupplaga i slutet av 2018 av förlaget Modernista och kan erbjuda en del möjligheter för reflektion om vårt moderna, digitala samhälle.

Huvudpersonen är Guy Montag, som arbetar som brandman. Att vara brandman i denna dystra framtid har dock en helt annan innebörd - brandmän jobbar med att elda upp böcker och andra dokument. Alla byggnader och omgivningar är gjorda i brandsäkert material, vilket gör att yrket brandman i sin traditionella mening inte behövs.

I bokens första del inträffar en del sorgliga händelser i Guys liv, vilket för honom leder till en stark känsla av hopplöshet och förtvivlan. I denna värld är inte bara böcker är förbjudna - så även djupa diskussioner och livsreflektioner i allmänhet. Guys sorg blir dock så pass stor att han utför den största tabun: han börjar leta fram och läsa böcker för att få hjälp.

Anledningen till att böcker förbjöds i det fiktiva samhället berodde att vissa läsare blev kränkta av innehållet. Det startade en våg av censur som till slut ledde till ett totalt förbud. Oavsett var man står politiskt är det inte svårt att dra en parallell till dagens medieklimat där den som anser sig kränkt kanske har mer makt än någon annan tid i historien. Bradbury målar upp hur viktigt språket är för mänsklig civilisation, framför allt det skrivna ordet, och bakar in allting i en spännande historia full av kärlek, svek och drama. Andra ämnen som tas upp är korruption och ensamhet.

Det är en intressant premiss, men bra premisser räcker sällan för att göra en bok intressant från start till slut. Ibland kan boken kännas lite långdragen och är man mer ute efter en feel good-roman finns det andra alternativ. För de som gillar dystopiska romaner i stil med 1984, Kallocain och Du sköna nya värld, det vill säga romaner som målar upp en mörk framtidsvision, är Fahrenheit 451 ett måste. Boken får läsaren att tänka samtidigt som den är spännande och tidlös.

Korea igår och idag

Bok av Gabriel Jonsson
Korea är inte särskilt omtalat i Sverige. Export av musikstilen K-pop har frambringat visst intresse, men i övrigt är det mest Nordkoreas kärnvapenkaos som syns i medierna när halvön väl omnämns. Gabriel Jonsson gav sig på ett stort projekt när han med boken Korea igår och idag, försökte sammanfatta Koreahalvöns politik, historia och ekonomi i ett enda verk. Resultatet är en spännande och lättläst översikt över de två ländernas ibland hoppfulla, ibland blodiga resa.

Fackboken börjar från början, från när de äldsta fynden på halvön har kunnat dateras och sträcker sig fram till Nord- och Sydkoreas ekonomiska utveckling idag. Den absolut mest intressanta delen av boken handlar om när länderna splittrades.

Kalla kriget lever vidare
Korea har på många sätt en sorglig historia. Från att ha varit ett enat land som under långa perioder exploaterats och ockuperats av grannländerna Japan och Kina, till att efter andra världskriget delas upp i två totalt skilda samhällssystem - södra delen uppbackat av USA, norra av Sovjetunionen. Konflikten utmynnade snabbt till Koreakriget, som ofta spolas förbi i historieböckerna då det råkade hamna mellan de större krigen Andra världskriget och Vietnam. Jonsson beskriver händelseförloppet sakligt och utan värderingar, men fortfarande fängslande. Det är inga överdrifter eller häpnadsväckande rubriker - händelserna talar helt enkelt för sig själva.

Inte bara historia
Boken på nära 300 sidor innehåller också en del information om både Nord- och Sydkoreas aktuella samhällen och deras utmaningar idag. Undersökningar som gjorts av Sydkoreanska opinionsföretag visar att varje gång Nordkorea utför tester av kärnvapen eller "visar upp" sin militär i övningar, så ökar oroligheten bland invånarna markant. Insikten att detta pågått sedan Koreakrigets "slut" - officiellt är nationerna fortfarande i krig - är svårt att förstå och säkerligen svårare att beskriva för en utomstående. Jonsson lyckas dock förklara situationen ypperligt.

Sydkoreas väg till toppen
Sydkoreanska studenter toppar nästan alltid internationella jämförelser om studieresultat. Tekniska storföretag som Hyundai och Samsung har också sin hemvist i landet. I kapitlet "Från biståndstagare till biståndsgivare" beskriver Jonsson Sydkoreas fantastiska och framför allt hastiga väg till toppen som startade i slutet av 1980-talet. Med Nordkorea som granne är det lätt att hamna i skymundan för internationella ögon. Jonsson skriver dock mer om Sydkorea än Nordkorea i kapitlen som berör utveckling. Att skriva chockhistorier från Nordkorea är ju annars ett enkelt recept för att få uppmärksamhet så det känns mycket befriande att läsa en bok som så objektivt det går, faktiskt beskriver båda länderna på ett fascinerande sätt. Är det något negativt man kan säga om boken så är det kanske att den är väldigt nischad. Har du noll intresse av Korea är det inte en intressant bok. I nästan alla andra fall rekommenderas boken starkt.

Outsidern

Bok av Stephen King
Skräckkungen Stephen King har trots sina 71 år inte gett några tecken på att bromsa sin bokproduktion. Med 58 romaner i sin bibliografi och planerade utgivningar så långt fram som 2020 kan King-fans andas lugnt. Outsidern är en del i Mr. Mercedes-serien men kan läsas fristående. Det är dels en typisk King-roman med skräck och mystik. Å andra sidan är den berättartekniskt experimentell. Boken är uppdelad i tre delar som alla relaterar till varandra.

Outsiderns första del börjar som en klassisk deckarhistoria. En 11-årig pojke hittas våldtagen och mördad och blickarna riktas direkt mot baseballcoachen Terry Maitland. Bevisen är till synes glasklara, men Maitland hävdar sin oskuld och kriminalaren Ralph Andersson upptäcker snabbt att den misstänkte har alibi och omöjligt kan ha utfört mordet. Det som började som en deckare benar gradvis ut i en skräckhistoria med övernaturliga inslag - det som gjort King till en av världens mest framgångsrika författare genom tiderna.

I de två efterföljande delarna får läsaren allteftersom mer insikt i den övernaturliga ondska som utfört det barbariska mordet i Flint City. Det är svårt att beskriva mer om andra hälften av boken utan att säga för mycket, men överlag känns första halvan som mästerlig. Andra halvan känns stundtals som ett krystat, stundtals desperat, försök att knyta ihop alla lösa trådar. Den mystik och spänning som byggts upp brister aldrig ut i någon stark aha-upplevelse och det skapar en känsla av att King nästan tagit på sig för många problem att lösa. Läsaren har antagligen fler frågor än svar när boken är avslutad, vilket såklart inte behöver vara något dåligt, men kan vara värt att nämna.

Boken är på 631 sidor, vilket med Kings mått mätt är relativt normalt. När författaren är som bäst är det en välsignelse att han skriver långa romaner, men Outsidern är tyvärr inte på Kings högsta nivå. Vissa passager känns som utfyllnader och ibland nästan helt onödiga. Känslan av misstänksamhet och att varje invånare har en hemlighet att dölja finns dock fortfarande där, inget tvivel om saken. King är mästare på att måla upp en mysig småstad där alla känner alla, samtidigt som läsaren under berättelsens gång får reda på vilka hemskheter som ligger dolda under ytan. Detta beskrivs fantastiskt i bokens första del, men avtar sedan något. För fans av King eller mystik- och skräckgenren är boken definitivt läsvärd. För er andra är det kanske bättre att börja med någon annan av Kings böcker, exempelvis The Shining, IT eller The Green Mile.

Slottet

Bok av Franz Kafka
Förlaget Modernista har under våren återutgivit flera klassiker vid sidan av sina vanliga boksläpp. Ett spännande bidrag till klassiker-serien är Slottet. Trots att inget förutom tematik och huvudperson är gemensamma faktorer, brukar boken beskrivas som uppföljare till Kafkas flaggskepp Processen.

Handling och tema
Josef K arbetar som lantmätare och får ett uppdrag i en liten by vid ett slott. När Josef kommer fram vill ingen hjälpa honom. Invånarna är misstänksamma och känslan av utanförskap och villfarelse byggs snabbt upp. För de som läst Processen känns människornas bisarra agerande mot Josef igen. Skillnaden är att i Processen blev han anklagad för ett brott som aldrig förklaras under hela boken. I Slottet försöker han bara komma fram till slottet, och där få tala med rätt person som kan hjälpa honom att utföra sitt arbete. Vägen dit visar sig vara krångligare än han trodde och under resans gång försöker han förgäves att förstå och passa in i det absurda samhälle som målas upp framför honom.

Gammal men tidsenlig
Originalutgåvan släpptes 1926, men berättelsen känns inte gammal. Dock är ett kapitel och även slutet inte färdigskrivet, utan slutar abrupt mitt i en mening. Det kan skapa lite frustration för vissa läsare, men de som läst Kafka tidigare vet att det inte hör till ovanligheterna.

Kafka själv arbetade som tjänsteman i Prag och många tolkar därför romanen som en kritik mot byråkratiska myndigheter som byggs upp på ett sätt som gör det omöjligt att göra rätt. Andra tolkar den helt enkelt som ett uttryck för isolering och ensamhet; böckerna Processen, Slottet och Amerika brukar kallas Ensamhetens trilogi.

Det är ingen slump att Kafkas verk kommit i nyutgåvor idag. Josef K:s ständiga kamp för att hitta sin roll i en värld där spelreglerna är så föränderliga att de ibland känns slumpmässiga, är något som är högst aktuellt i dagens sociala medier-samhälle. Känslan av att vara den enda "verkliga" personen är något som de flesta varit med om, och den känslan gestaltas fantastiskt bra i Slottet. Boken är stundtals kuslig och hopplös men bjuder samtidigt på många aha-upplevelser.

Becoming

Bok av Michelle Obama
Michelle Obamas självbiografi har hyllats världen över. Det är en skildring över hennes liv, från uppväxten i Chicago, genom mötet med Barack, till presidentlivet. Det är en fängslande, rolig och stundtals sorglig historia, med flera lager av självdistans, om USA:s allra första afrikan-amerikanska presidentfru.

Ungdom, giftermål och presidentfru
Memoarerna delas in i betydande händelser från hennes liv. Första delen behandlar barndomen i södra Chicago och målar upp en bild av hur livet var som afrikan-amerikansk familj under 70-talet. Här beskriver hon också sin studenttid på Princeton University och Harvard Law School som senare ledde till första jobbet på en advokatbyrå. Det var där hon träffade Barack, sin framtida make och USA:s president.

Den första tiden med Barack beskrivs inte särskilt ingående. Fokus läggs mer på deras förhållande under den tid då Barack bestämde sig för att stenhårt satsa på presidentposten. Några kanske hade önskat att mer detaljer kring förhållandet fanns med, men personligen tycker jag att snabbspolningen till kampanjperioden är bättre. Det finns miljoner böcker om tidiga kärleksförhållanden - inte lika många som visar en presidentvalskampanj från insidan. En intressant sak hon tar upp, är att hon inte alls stödde idén om makens presidentambitioner till en början, hon var inte ens särskilt politiskt intresserad. Hon insåg att processen i princip skulle ta över familjens liv, men bestämde sig till slut att stötta Barack.

Den tredje och sista delen följer livet i Vita huset, det hårda medieklimatet och striderna i den amerikanska kongressen. Hon berättar att hon tidvis kände som att hon bodde i ett fängelse då säkerhetsvakter ständigt var tvungna att följa med henne vart hon än gick. Hon beskriver också öppet, med en rejäl dos skämtlynne, konflikterna med maken och svårigheterna med att försöka ha ett normalt förhållande i den mest onormala situation ett par kan uppleva.

Stort intresse för hälsa och välmående
Michelle påpekar som sagt flera gånger i boken att intresset för politik inte är särskilt stort. Hon är dock mycket engagerad i folkhälsan och är tacksam över att hennes roll som presidentfru gett henne möjligheter att påverka hälsoproblemen i USA, framför allt övervikt och opioidepidemin. Detta är något hon fortsätter med efter den galna tiden i Vita huset.

Eftersom boken tar upp så varierande ämnen, behöver det inte finnas något direkt intresse för amerikansk politik för att kunna uppskatta boken. Har du ett öppet sinne spelar det heller ingen roll var du står politiskt gentemot Michelle Obama. Det är en välskriven skildring om allt från kärlek till insiderblickar in i korridorerna i Vita huset.
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.