Korea igår och idag. Historia, politik och ekonomi

Korea är inte särskilt omtalat i Sverige. Export av musikstilen K-pop har frambringat visst intresse, men i övrigt är det mest Nordkoreas kärnvapenkaos som syns i medierna när halvön väl omnämns. Gabriel Jonsson gav sig på ett stort projekt när han med boken Korea igår och idag, försökte sammanfatta Koreahalvöns politik, historia och ekonomi i ett enda verk. Resultatet är en spännande och lättläst översikt över de två ländernas ibland hoppfulla, ibland blodiga resa.

Fackboken börjar från början, från när de äldsta fynden på halvön har kunnat dateras och sträcker sig fram till Nord- och Sydkoreas ekonomiska utveckling idag. Den absolut mest intressanta delen av boken handlar om när länderna splittrades.

Kalla kriget lever vidare

Korea har på många sätt en sorglig historia. Från att ha varit ett enat land som under långa perioder exploaterats och ockuperats av grannländerna Japan och Kina, till att efter andra världskriget delas upp i två totalt skilda samhällssystem - södra delen uppbackat av USA, norra av Sovjetunionen. Konflikten utmynnade snabbt till Koreakriget, som ofta spolas förbi i historieböckerna då det råkade hamna mellan de större krigen Andra världskriget och Vietnam. Jonsson beskriver händelseförloppet sakligt och utan värderingar, men fortfarande fängslande. Det är inga överdrifter eller häpnadsväckande rubriker - händelserna talar helt enkelt för sig själva.

Inte bara historia

Boken på nära 300 sidor innehåller också en del information om både Nord- och Sydkoreas aktuella samhällen och deras utmaningar idag. Undersökningar som gjorts av Sydkoreanska opinionsföretag visar att varje gång Nordkorea utför tester av kärnvapen eller "visar upp" sin militär i övningar, så ökar oroligheten bland invånarna markant. Insikten att detta pågått sedan Koreakrigets "slut" - officiellt är nationerna fortfarande i krig - är svårt att förstå och säkerligen svårare att beskriva för en utomstående. Jonsson lyckas dock förklara situationen ypperligt.

Sydkoreas väg till toppen

Sydkoreanska studenter toppar nästan alltid internationella jämförelser om studieresultat. Tekniska storföretag som Hyundai och Samsung har också sin hemvist i landet. I kapitlet "Från biståndstagare till biståndsgivare" beskriver Jonsson Sydkoreas fantastiska och framför allt hastiga väg till toppen som startade i slutet av 1980-talet. Med Nordkorea som granne är det lätt att hamna i skymundan för internationella ögon. Jonsson skriver dock mer om Sydkorea än Nordkorea i kapitlen som berör utveckling. Att skriva chockhistorier från Nordkorea är ju annars ett enkelt recept för att få uppmärksamhet så det känns mycket befriande att läsa en bok som så objektivt det går, faktiskt beskriver båda länderna på ett fascinerande sätt. Är det något negativt man kan säga om boken så är det kanske att den är väldigt nischad. Har du noll intresse av Korea är det inte en intressant bok. I nästan alla andra fall rekommenderas boken starkt.
Jämför priser från 220 kr
Recenserad av
Joachim Sjöqvist
18 september 2019
Fler recensioner från Joachim Sjöqvist
Läs alla rekommendationer från Joachim Sjöqvist
Ray Bradburys Fahrenheit 451 av Tim Hamilton
Tänk dig en värld där skrivet ord är förbjudet och ingenting finns dokumenterat. Inga historiska är ...
Joachim Sjöqvist Postad på Omnible 25 september 2019
Outsidern av Stephen King
Skräckkungen Stephen King har trots sina 71 år inte gett några tecken på att bromsa sin Med 58 i så ...
Joachim Sjöqvist Postad på Omnible 13 september 2019
Slottet av Franz Kafka
Förlaget Modernista har under våren återutgivit flera klassiker vid sidan av sina vanliga boksläpp. ...
Joachim Sjöqvist Postad på Omnible 8 september 2019
Min historia av Michelle Obama
Michelle Obamas självbiografi har hyllats världen över. Det är en skildring över hennes liv, från i ...
Joachim Sjöqvist Postad på Omnible 3 september 2019