Outsidern

Skräckkungen Stephen King har trots sina 71 år inte gett några tecken på att bromsa sin bokproduktion. Med 58 romaner i sin bibliografi och planerade utgivningar så långt fram som 2020 kan King-fans andas lugnt. Outsidern är en del i Mr. Mercedes-serien men kan läsas fristående. Det är dels en typisk King-roman med skräck och mystik. Å andra sidan är den berättartekniskt experimentell. Boken är uppdelad i tre delar som alla relaterar till varandra.

Outsiderns första del börjar som en klassisk deckarhistoria. En 11-årig pojke hittas våldtagen och mördad och blickarna riktas direkt mot baseballcoachen Terry Maitland. Bevisen är till synes glasklara, men Maitland hävdar sin oskuld och kriminalaren Ralph Andersson upptäcker snabbt att den misstänkte har alibi och omöjligt kan ha utfört mordet. Det som började som en deckare benar gradvis ut i en skräckhistoria med övernaturliga inslag - det som gjort King till en av världens mest framgångsrika författare genom tiderna.

I de två efterföljande delarna får läsaren allteftersom mer insikt i den övernaturliga ondska som utfört det barbariska mordet i Flint City. Det är svårt att beskriva mer om andra hälften av boken utan att säga för mycket, men överlag känns första halvan som mästerlig. Andra halvan känns stundtals som ett krystat, stundtals desperat, försök att knyta ihop alla lösa trådar. Den mystik och spänning som byggts upp brister aldrig ut i någon stark aha-upplevelse och det skapar en känsla av att King nästan tagit på sig för många problem att lösa. Läsaren har antagligen fler frågor än svar när boken är avslutad, vilket såklart inte behöver vara något dåligt, men kan vara värt att nämna.

Boken är på 631 sidor, vilket med Kings mått mätt är relativt normalt. När författaren är som bäst är det en välsignelse att han skriver långa romaner, men Outsidern är tyvärr inte på Kings högsta nivå. Vissa passager känns som utfyllnader och ibland nästan helt onödiga. Känslan av misstänksamhet och att varje invånare har en hemlighet att dölja finns dock fortfarande där, inget tvivel om saken. King är mästare på att måla upp en mysig småstad där alla känner alla, samtidigt som läsaren under berättelsens gång får reda på vilka hemskheter som ligger dolda under ytan. Detta beskrivs fantastiskt i bokens första del, men avtar sedan något. För fans av King eller mystik- och skräckgenren är boken definitivt läsvärd. För er andra är det kanske bättre att börja med någon annan av Kings böcker, exempelvis The Shining, IT eller The Green Mile.
Jämför priser från 49 kr
Recenserad av
Joachim Sjöqvist
13 september 2019
Fler recensioner från Joachim Sjöqvist
Läs alla rekommendationer från Joachim Sjöqvist
Ray Bradburys Fahrenheit 451 av Tim Hamilton
Tänk dig en värld där skrivet ord är förbjudet och ingenting finns dokumenterat. Inga historiska är ...
Joachim Sjöqvist Postad på Omnible 25 september 2019
Korea igår och idag. Historia, politik och ekonomi av Gabriel Jonsson
Korea är inte särskilt omtalat i Sverige. Export av musikstilen K-pop har frambringat visst men i i ...
Joachim Sjöqvist Postad på Omnible 18 september 2019
Slottet av Franz Kafka
Förlaget Modernista har under våren återutgivit flera klassiker vid sidan av sina vanliga boksläpp. ...
Joachim Sjöqvist Postad på Omnible 8 september 2019
Min historia av Michelle Obama
Michelle Obamas självbiografi har hyllats världen över. Det är en skildring över hennes liv, från i ...
Joachim Sjöqvist Postad på Omnible 3 september 2019