Outsidern

The Outsider
Bok av Stephen King
En pojke har blivit mördad efter ett sexuellt övergrepp och basebolltränaren Coach T, eller Terry Maitland som han heter, blir anklagad inför en full arena. Terry är helt oförstående inför händelsen, men utredaren Ralph Anderson och åklagaren i distriktet, Bill Samuels, är övertygade om sin sak. De vill att han får dödsstraff för sin gärning. Men vad är det för krafter som är i spel?.
Ännu en bladvändare av King! Ett brutalt mord skakar om ett samhälle i grunden. Bevisen säger en sak, men magkänslan en annan. Spännande & skrämmande bok med många karaktärer. Och vi fick träffa Holly Gibney igen! (Från Bill Hodges trilogin med böckerna Mr Mercedes, Den som finner & Sista vakten.)

Om ni planerar att läsa de böckerna så kan det vara bäst att läsa dem före den här boken, då Outsidern spoilar en del händelser.
Som vanligt levererar Stephen King en bok i världsklass. Spännande bladvändare där inget är som en trodde att det skulle vara.
Terry Maitland är en mycket omtyckt basebolltränare. Chocken blir stor när han plötsligt arresteras för mord med på en 11-årig pojke. Terry har varit på annan ort när mordet begåtts, men vittnen har sett honom blodig i staden. Utredaren Ralph Anderson o distriktåklagaren Bill Samuels jobbar med fallet. Hur är det möjligt för Terry att utföra ett fruktansvärt mord när han befinner sig på annan ort? Finns det någon naturlig förklaring?
Jag älskar Stephen King o har alla hans böcker. Outsidern gjorde mig inte besviken. Ännu en gång dras man in i en berättelse som är så bra att man knappt kan lägga ifrån sig boken. Outsidern är, tycker jag, en av Kings bästa böcker. Den har oxå spelats in som serie som är mycket bra. Stephen King är för mig en Kung!
Stephen King briljerar gång på gång och Outsidern är inget undantag. Intressanta karaktärer och en fängslande story gör boken bra, men det som gör den storslagen är Kings sätt att väva ihop nutiden med element från en tid långt innan hans egen. Det är bara att tacka denna otroligt skickliga författare för ännu en magisk läsupplevelse.
En av de bästa böcker jag läst! King bjuder som vanligt på fantastiska karaktärer. Jag måste flera gången lägga ner boken för att smälta det jag läst. Men bara några sekunder för det går inte att sluta!
I den här berättelsen har en liten pojke blivit mördad. På ett brutalt sätt ska det visa sig. Det är inte helt olikt Stephen Kings andra böcker. Terry Maitland blir beskylld för att ha utfört mordet trots att han själv vet att han är oskyldig. Ralph Anderson, kriminalinspektör, litar inte riktigt på att Maitland verkligen är skyldig men däremot säger bevisen det. Ju mer bevis som samlas in, desto mer tveksam blir Anderson. Som läsare får man följa med i jakten på mördaren och det är ibland inte helt lätt att hänga med i vad som verkligen är sant och inte. Kommer Terry Maitland att bli rentvådd till slut?

Det här är en skrämmande bok, liksom många andra böcker skrivna av Stephen King. Här vänder sig hela samhället mot en person och plötsligt finns det varken lojalitet eller vänskap längre. Hat och ilska finner inga gränser när det visar sig att någon som varit en del av de egna barnens uppfostran plötsligt är en mördare. Det här är en lång bok, över 600 sidor, men den känns aldrig så pass lång. Man kan inte komma ifrån att Stephen Kings sätt att skriva gör att man är fast i boken. Det blir aldrig långtråkigt utan samma spänning dröjer sig kvar, från sida till sida.
Ännu en bra bok av Kingen själv! En spännande bok som får en att verkligen rygga tillbaka och bara njuta av att läsa en spännande bok.

Frågan är om det finns en kopia av en själv? En man blir oskyldigt dömd och mord pågår som polisen själv tycker är väldigt konstigt och man får följa med dom när dom gör otäcka upptäckter.
Skräckkungen Stephen King har trots sina 71 år inte gett några tecken på att bromsa sin bokproduktion. Med 58 romaner i sin bibliografi och planerade utgivningar så långt fram som 2020 kan King-fans andas lugnt. Outsidern är en del i Mr. Mercedes-serien men kan läsas fristående. Det är dels en typisk King-roman med skräck och mystik. Å andra sidan är den berättartekniskt experimentell. Boken är uppdelad i tre delar som alla relaterar till varandra.

Outsiderns första del börjar som en klassisk deckarhistoria. En 11-årig pojke hittas våldtagen och mördad och blickarna riktas direkt mot baseballcoachen Terry Maitland. Bevisen är till synes glasklara, men Maitland hävdar sin oskuld och kriminalaren Ralph Andersson upptäcker snabbt att den misstänkte har alibi och omöjligt kan ha utfört mordet. Det som började som en deckare benar gradvis ut i en skräckhistoria med övernaturliga inslag - det som gjort King till en av världens mest framgångsrika författare genom tiderna.

I de två efterföljande delarna får läsaren allteftersom mer insikt i den övernaturliga ondska som utfört det barbariska mordet i Flint City. Det är svårt att beskriva mer om andra hälften av boken utan att säga för mycket, men överlag känns första halvan som mästerlig. Andra halvan känns stundtals som ett krystat, stundtals desperat, försök att knyta ihop alla lösa trådar. Den mystik och spänning som byggts upp brister aldrig ut i någon stark aha-upplevelse och det skapar en känsla av att King nästan tagit på sig för många problem att lösa. Läsaren har antagligen fler frågor än svar när boken är avslutad, vilket såklart inte behöver vara något dåligt, men kan vara värt att nämna.

Boken är på 631 sidor, vilket med Kings mått mätt är relativt normalt. När författaren är som bäst är det en välsignelse att han skriver långa romaner, men Outsidern är tyvärr inte på Kings högsta nivå. Vissa passager känns som utfyllnader och ibland nästan helt onödiga. Känslan av misstänksamhet och att varje invånare har en hemlighet att dölja finns dock fortfarande där, inget tvivel om saken. King är mästare på att måla upp en mysig småstad där alla känner alla, samtidigt som läsaren under berättelsens gång får reda på vilka hemskheter som ligger dolda under ytan. Detta beskrivs fantastiskt i bokens första del, men avtar sedan något. För fans av King eller mystik- och skräckgenren är boken definitivt läsvärd. För er andra är det kanske bättre att börja med någon annan av Kings böcker, exempelvis The Shining, IT eller The Green Mile.