Min historia

Michelle Obamas självbiografi har hyllats världen över. Det är en skildring över hennes liv, från uppväxten i Chicago, genom mötet med Barack, till presidentlivet. Det är en fängslande, rolig och stundtals sorglig historia, med flera lager av självdistans, om USA:s allra första afrikan-amerikanska presidentfru.

Ungdom, giftermål och presidentfru

Memoarerna delas in i betydande händelser från hennes liv. Första delen behandlar barndomen i södra Chicago och målar upp en bild av hur livet var som afrikan-amerikansk familj under 70-talet. Här beskriver hon också sin studenttid på Princeton University och Harvard Law School som senare ledde till första jobbet på en advokatbyrå. Det var där hon träffade Barack, sin framtida make och USA:s president.

Den första tiden med Barack beskrivs inte särskilt ingående. Fokus läggs mer på deras förhållande under den tid då Barack bestämde sig för att stenhårt satsa på presidentposten. Några kanske hade önskat att mer detaljer kring förhållandet fanns med, men personligen tycker jag att snabbspolningen till kampanjperioden är bättre. Det finns miljoner böcker om tidiga kärleksförhållanden - inte lika många som visar en presidentvalskampanj från insidan. En intressant sak hon tar upp, är att hon inte alls stödde idén om makens presidentambitioner till en början, hon var inte ens särskilt politiskt intresserad. Hon insåg att processen i princip skulle ta över familjens liv, men bestämde sig till slut att stötta Barack.

Den tredje och sista delen följer livet i Vita huset, det hårda medieklimatet och striderna i den amerikanska kongressen. Hon berättar att hon tidvis kände som att hon bodde i ett fängelse då säkerhetsvakter ständigt var tvungna att följa med henne vart hon än gick. Hon beskriver också öppet, med en rejäl dos skämtlynne, konflikterna med maken och svårigheterna med att försöka ha ett normalt förhållande i den mest onormala situation ett par kan uppleva.

Stort intresse för hälsa och välmående

Michelle påpekar som sagt flera gånger i boken att intresset för politik inte är särskilt stort. Hon är dock mycket engagerad i folkhälsan och är tacksam över att hennes roll som presidentfru gett henne möjligheter att påverka hälsoproblemen i USA, framför allt övervikt och opioidepidemin. Detta är något hon fortsätter med efter den galna tiden i Vita huset.

Eftersom boken tar upp så varierande ämnen, behöver det inte finnas något direkt intresse för amerikansk politik för att kunna uppskatta boken. Har du ett öppet sinne spelar det heller ingen roll var du står politiskt gentemot Michelle Obama. Det är en välskriven skildring om allt från kärlek till insiderblickar in i korridorerna i Vita huset.
Jämför priser från 79 kr
Recenserad av
Joachim Sjöqvist
3 september 2019
Fler recensioner från Joachim Sjöqvist
Läs alla rekommendationer från Joachim Sjöqvist
Ray Bradburys Fahrenheit 451 av Tim Hamilton
Tänk dig en värld där skrivet ord är förbjudet och ingenting finns dokumenterat. Inga historiska är ...
Joachim Sjöqvist Postad på Omnible 25 september 2019
Korea igår och idag. Historia, politik och ekonomi av Gabriel Jonsson
Korea är inte särskilt omtalat i Sverige. Export av musikstilen K-pop har frambringat visst men i i ...
Joachim Sjöqvist Postad på Omnible 18 september 2019
Outsidern av Stephen King
Skräckkungen Stephen King har trots sina 71 år inte gett några tecken på att bromsa sin Med 58 i så ...
Joachim Sjöqvist Postad på Omnible 13 september 2019
Slottet av Franz Kafka
Förlaget Modernista har under våren återutgivit flera klassiker vid sidan av sina vanliga boksläpp. ...
Joachim Sjöqvist Postad på Omnible 8 september 2019