Allt jag fått lära mig

Educated
Bok av Tara Westover
Tara Westovers självbiografi om en uppväxt bland mormoner. När andra barn går i skolan och får lära sig språk och matematik, förbereder sig Tara och hennes sex syskon för domedagen. De lever avskärmade från samhället och barnen känner inte till något annat liv, förrän Taras bror en dag kommer hem och berättar att det finns en annan värld bortom deras gård.
En stark/fascinerande/skrämmande uppväxtskildring om Tara Westover, som växer upp i Idaho i en radikal mormonfamilj som förbereder sig på jordens undergång. Föräldrarnas skepsis mot myndigheter gör att Tara och hennes syskon inte får gå i skolan, så Tara spenderar sina första 17 år i livet med att arbeta på en skrot (med diverse allvarliga olyckor, men eftersom hon inte heller får besöka sjukhus behandlas detta med örtoljor).

Hennes uppväxt formas av hennes pappas bipolaritet, fysisk och psykisk misshandel från sin bror och utanförskap i både familjen och samhället. Trots detta lyckas Tara ta sig in på collage och hennes värld krockar med den riktiga världen. 10 år senare har hon en doktorsexamen från Cambridge.

En otrolig bok med viktiga existentiella frågor som man får följa när Tara sakta börjar ifrågasätta sina föräldrars åsikter och minnena från sin uppväxt. Väldigt fin men hjärtskärande bok, och jag blir så stolt över hur den här kvinnan slagit sig loss från sin familj för att skapa sig ett eget liv.
Tara växer upp i Idaho vid foten av berget de kallar Indianprinsessan. När snön smälter dyker hon upp, viskandes att våren snart är här. I den mormonska familjen är berget och dess historia allt som är värt att veta. Det ska därför dröja 17 år tills Tara går i skolan för första gången. Ett svek hennes far aldrig kommer förlåta.

Tara Westover har i sin enastående självbiografi funnit den perfekta balansen mellan berättande och reflektion. Trots en uppväxt kantad av våld och utanförskap lyckas hon förhålla sig osentimental till sin berättelse. En kärna i boken ligger i den snåriga resan från att Tara dyrkar sin far till att sakta börja ifrågasätta honom. Jag som läsare genomgår också någon form av resa. Från att faderns irrationella beslut fyller mig med frustation, till att mot slutet känna ett litet uns av förståelse. En trolig förklaring på varför han var som han var. Det finns mycket att säga om den här boken men jag föreslår – nej insisterar - att ni läser den här otroliga berättelsen.
Tara växer upp i en familj som inte är som andra, något som döljs av en religiös gemenskap och det faktum att familjen bor lantligt och avskilt. Detta är en bok för alla som är intresserade av att förstå mer av hur det är att växa upp i en dysfunktionell med starka sekteristiska inslag och ändå till slut hitta en bra väg ut. För även om boken döljer bråddjup av farligheter och smärta så slutar den ändå på en bra plats. Samtidigt fascineras man över hur mycket en persons övertygelser tillsammans med en annans medberoende kan styra en hel familj in i de mest otroliga situationer.
Samtidigt är det exakt detta som kan pågå i huset intill där du själv bor. Kanske inte på samma sätt, men drivet av samma obehagliga mekanismer.
Intressant och välskriven.
Fantastiskt gripande berättelse som stundom känns helt osannolik. En läsupplevelse utöver det vanliga.
Fascinerande historia som Tara fått uppleva och som hon berättar för oss läsare på ett tydligt och brutalt sätt.
Att tron på Gud och överheten i familjen kan vara så stor förvånar, men att uppväxten sätter så djupa spår i den lilla människan beskrivs tydligt. Imponeras av Taras styrka att ta ansvar för sitt liv, hur hon brottas med motsättningarna mellan familjens verkligheten och verkligheten som pågår i världen utanför. En bok som berör!
Det här är en biografi som inte känns bara som en biografi. Hade läst Nina Wähäs ”testamente” innan och känner igen berättelsen om den dysfunktionella familjen med den psykiskt sjuke fadern. Tara Westover skildrar sin uppväxt och frigörelse med en sån nerv att jag riktigt känner hur filmen kommer bli.
Det här är en bok med en historia som skiljer sig så gravt från ens egen uppväxt med allt som var självklart i den. Taras historia skildrar en familj som lever utanför samhället, hon får sitt personnummer först i vuxen ålder och börjar sin skolgång i de sena tonåren. Hon kämpar med bilden av sig själv och vad som förväntas av henne som kvinna. Hennes strävan efter kunskap gör att en annan värld öppnas för henne, där hon slits mellan det nya och tryggheten hos familjen. Det är en stark skildring av en ung kvinnas uppväxt.

Jag gillar boken, den skildrar religion men även familjeband och dess maktpositioner på ett intressant sätt. Det är svårt att tro och sätta sig in i hennes uppväxt, där tro sätts framför familj. Som läsare slängs man med i hennes slitningar och tvivel mellan vad som är det rätta sättet att leva.
En bok som lyfter en parallell värld och där kunskap blir nyckeln att dels förstå den riktiga världen men även att förstå sin egen familj och samtid. Välskriven och inte för inte hamnat på listor världen över!
Stark berättelse om den enskilda individens, familjens och samhällets polarisering. Tara brottas med en inre slitning, växer upp med familjens motsättningar och till slut med samhällets åsiktsgap. Detta händer nu idag i ett USA som blivit allt mer polariserat. En landsbygd där utbildningsnivån är låg och gårdagens jobb allt mer försvinner. Framtidstron bleknar, försvinner och är till slut utbytt mot hat och aggressioner. Om utvecklingen banade vägen för Trump eller om han gav den luft, kanske var det både och? Boken visar den enorma betydelsen av utbildning så väl för individen som för samhället. Familjens religösa tro kunde lika gärna ha varit en misstro mot att jobben försvinner, att det blir allt svårare att få en anställning om du saknar utbildning eller du uppfattar det som om att samhället inte behöver dig. Läs inte boken om du vill veta mer mormonerna - det här handlar om ett mycket större perspektiv ; dagens samhälle. Inte enbart i USA utan likväl i Europa med länder som Polen och Ungern eller om vårt eget Sverige med den allt mer polariserade politiska debatten där flera partier sakta glider mot populistiska och extrema värderingar. Allt detta har hänt förr och slutat med förskräckelse. Att vi har skolplikt är både för att stärka den enskilde individen som att skydda samhället. Läs Taras bok !
Det här är självbiografin om Tara som vuxit upp i en strikt mormonfamilj i Idaho. En pappa som styr hela familjen, barnen fick inte gå i skolan utan skulle bli hemskolade. Blev inte så mycket av det utan de fick mest hjälpa till och jobba på pappans skrotfirma. När någon blev sjuk använder man mammans naturläkemedel istället för att söka läkarhjälp. Det är först när Tara bestämmer för att hon vill gå i skolan när hon är 17 år som hon förstår att allt pappan sagt inte stämmer. Det är många sanningar hon får omvärdera och hela sin familj och sättet de lever på. Boken har blivit väldigt hyllad och jag var nyfiken på den och vi valde att läsa den i bokklubben. Men jag blev inte så berörd eller engagerad som jag förväntat mig. De första 200 sidorna är rätt tråkiga, långa detaljerade beskrivningar om vad de gör. Inte så mycke om vad hon tycker och tänker. Antar att det är för att bygga upp mot andra hälften av boken. Där blir det mer tankar, reflektioner och känslor då den delen flyter lättare för mig.
Visst är det intressant att läsa om hur det är att leva i en mormonfamilj där man ursäktar och rättfärdigar mycket från en religös vinkel. Och det svåra att bryta upp och lämna sin familj som man trots allt älskar. Men tyvärr är den inte skriven på ett sätt som berör mig så starkt. Kan inte riktigt sätta fingret på det. Den går absolut att tas sig igenom, men ingen bladvändare för mig.
Boken ger en insyn i hur det är att växa upp helt "off the grid" i dagens USA. Tara växer upp i en familj av strängt troende mormoner i Idaho. Pappan är bipolär och tror på jordens snara undergång, och behandlar familjen därefter. Intressant och skrämmande läsning.
Boken handlar om Tara och hennes uppväxt i en dysfunktionell mormonfamilj i Idaho. Familjen lever helt isolerat. Inga läkarbesök och ingen skolgång för något av barnen... Pappan styr familjen med järnhand och mamman kokar allehanda dekokter för att bota/lindra sjukdomar. I boken får vi följa Taras kamp för att bryta sig loss och ta steget för att få en utbildning.
Visste inte vad jag skulle förvänta mig när jag bestämde mig för att läsa denna bok, men vilken läsupplevelse det var! Det är så fascinerande att få en inblick i en värld som är så olik ens egna som det bara går men samtidigt känna sån empati och medkänsla till denna tjej som inte varit i ett klassrum eller vet vad förintelse är för något. Rekommenderar den verkligen!
Det är fruktansvärt att barn fortfarande kan växa upp under såna här förhållanden. Väldigt bra och alltid aktuell bok.
En fascinerande självbiografi. Mycket tänkvärd och stark läsupplevelse. Svårt att föreställa sig en liknande uppväxt och sedan kunna ta sig så långt i livet. Fantastiskt!
Gripande historia hur det är att växa upp i en familj som lever utanför samhället. Man kan verkligen tänka sig känslan när Tara upptäcker världen utanför den tillvaro hon är uppväxt i, och vad mycket missuppfattningar och upptäckter som väntar.

Intressant och trovärdig och en inblick i amerikansk samtida kultur.
Stark och gripande självbiografi av Tara Westover om att växa upp i en familj där pappans religiösa tro och misstro på amerikanska myndigheter är så stor så att barnen vägras gå i skolan. Om att vara 17 år och för första gången sätta sin fot i ett klassrum och inse att allt hon fått lära sig inte alls stämmer med verkligheten. Om att kämpa och slå sig fri från sin dysfunktionella familj och om vikten av kunskap och utbildning!
Otroligt spännande och intressant bok. Skulle kunna vara en hej dundrande rövarhistoria men den är på riktigt. Läs den!
Boken handlar om Tara som växer upp i en mormonfamilj helt isolerad från samhället. Psykisk ohälsa och våld finns hela tiden där runt henne. Boken skildrar hennes uppväxt under dessa förhållanden och även hennes väg in i det vanliga samhället. En gripande skildring. Klart läsvärd.
En av mina favoritböcker! Man får följa Tara genom en väldigt udda uppväxt och hur hon velar mellan om hon ska välja sin identitet som mormonkvinna, vilket är det familjen vill, eller trotsa sin familj och välja utbildningen. Tara är en stark person som genomgått mycket i livet. Att läsa hennes självbiografi var en sann inspiration
En gripande bok som lyfter behovet för barn att bli sedda men också varför utbildning och skolan är så viktig.

Allt jag fått lära mig handlar om Tara som levde i en icke fungerande familj. Där pappan led av psykisk ohälsa och tog ut detta över sin familj.
Tara och hennes syskons möjligheter till utbildning begränsades väldigt mycket.

Jag uppskattade boken väldigt mycket och den lever kvar i minnet långt efter att man har läst ut den. Rekommenderas!
Fascinerade och gripande, jag förstår verkligen varför den blivit så hyllad. Dock lite långrandig på sina ställen, så inte toppbetyg från mig. Rekommenderas!
Den överlägset bästa bok jag läst 2020! Berättelsen om hur en ung människa formas och utvecklas av miljön hon växer up i. Hur hon upptäcker sig själv och väljer sin egen väg utifrån de erfarenheter hon har, detta tillsammans med de intryck och lärdomar människor hon möter ger henne. Språket är fantastiskt, det är enkelt men orden är väl valda!
Boken handlar om Tara som växer upp i en mormonfamilj i Idaho, helt avskärmad från samhället. Hon har aldrig gått i skolan och blir undervisad hemma av sin mor under vissa perioder.
Det är hennes högsta önskan att skaffa sig en utbildning.
Hon jobbar i sin pappas skrothandel med stundtals livsfarliga saker och olyckorna duggar tätt för henne, bröderna och pappan.
Hon hjälper även sin mamma och kokar örter som de säljer som läkemedel och är medhjälpare vid vissa förlossningar.
Hennes familj är destruktiv och Tara upplever mycket våld och hot och även psykisk ohälsa.
När hon väl lyckas ta sig från hemmet, till skolan, är hon 17 år.
Hon lyckas väldigt väl i skolan och tar sig enda till Harvard.

Boken är intressant och fascinerade just för att man inte kan relatera till det livet som hon har levt och att det finns familjer som idag lever avskärmade på detta vis.
Ändå är det något som saknas i beskrivningen och jag kan inte ta till mig boken ordentligt.
Det hade varit intressant att få läsa mer om hennes känslor kring studierna och hur det var att ta sig så långt med så begränsad erfarenhet av livet.
Mer om hur det var att passa in.
Boken når inte enda fram.
Sen är det imponerande att hon är så stark och faktiskt vågar bryta med sin familj och boken är en hyllning till utbildning som vi ofta tar för given.
Intressant bok och spännande ämne, men jag fastnade inte riktigt för denna. Hade svårt att komma in i den, och tyckte den var lite rörig ibland.
Tara växer upp helt avskärmad från samhället och är därför ovetandes om världen utanför, tills hon bryter sig loss för att söka efter frihet och kunskap.

Detta är en otroligt gripande och lärorik självbiografisk berättelse som verkligen får en att tänka efter. LÄS DEN!!
En gripande upoväxtskilldring som visar hur hjärntvätt kan implementeras och skada barn. En bok om att bryta med sin skadliga familj och kämpa för rätten att bli en egen individ. Gripande!
På sätt och vis en skräckhistoria med en minst sagt udda och galen uppväxt och på sätt och vis ett triumferande livsöde som visar att man inte ska ge upp. Läsvärd!
En otroligt spännande uppväxtskildring om en ”hemskolad” flickas uppväxt på en gård i Idaho. Fadern håller familjen i ett järngrepp, och så mycket till skolning visar det sig inte ha rört sig om, men trots en hel mängd bisarra vändpunkter lyckas huvudpersonen på något sätt överleva och ta sig ur det mentala fängelse familjen byggt kring sig. Jag hade svårt att lägga ifrån mig boken.
En av de böcker som jag har kommit ihåg trots att det var ett tag sedan jag läste den. Otroligt gripande och fin. Minnesvärd läsning.
Tara växer upp i ett hus bland bergen tillsammans med sina föräldrar och många syskon. Hennes pappa är övertygad om att världens undergång kommer och hennes mor framställer egen medicin gjord på örter och hjälper människor och blivande mödrar i trakten. Familjen förbjuds att bli en del av samhället utanför genom att de fråntas möjligheten att besöka sjukhus eller gå i skolan. Det är föräldrarnas vilja att skydda familjen, som blir avgörande för det isolerade liv de lever.

Boken är en självbiografi, skriven av yngsta dottern som är berättaren. Länge är hon helt ovetande om händelser i omvärlden, händelser som förändrat världshistorien. Men någonstans finns en längtan efter kunskap, efter perspektiv, dialog och diskussion. Hennes kamp för att slå sig fri och skapa sin egen verklighet är central i boken.

Hon börjar med tiden ifrågasätta levernet när hon får ta del av små glimtar av en värld utanför genom kontakt med syskon och mor- och farföräldrar.

Boken berör vad det innebär att få hela sin världsbild förändrad, hur det påverkar en att få se allt man någonsin trott på ur ett annat ljus, om att vidga sina vyer och skapa egna värderingar. Den handlar om en otroligt stark kamp att slåss för det man tror på och på hur vilja och målmedvetenhet kan föra dig långt mot ditt mål.

Jag tycker den här boken är makalöst bra. Jag imponeras av det mod Tara besitter och hur hon hanterar de osannolika situationer hon ställs inför. Den inre styrkan och det mod hon visar prov på är beundransvärt. Jag tycker den på ett fantastiskt sätt skildrar hur nyfikenheten att lära och skaffa kunskap kan ta en långt.
Den heter "Educated" på engelsk versionen och är en autobiograf. Det följer Tara's liv som började I en stängd Mormon community. Helt galet att det finns folk som tror på sånt och starkars alla barn som inte får gå på skolan och får samma mojlighter som andra. Bra skrivit och väldigt intressant att får lära mig lite om en annan värld.
En gripande bok om Tara som växer upp i en stor familj där de lever ett liv avskilt från den "vanliga" världen. Förutom att de är mormoner är pappan dessutom psykiskt sjuk och det påverkar alla barnen, inte minst Tara. Men med en inre drivkraft och med hjälp av en bror, tar hon sig ur isoleringen.
En otrolig bok. Vi får följa med Tara genom livet, från att vara avskärmad från världen till en framgångsrik student. Kan inte annat än att imponeras av hennes driv. Otroligt läsvärd!
Så intressant bok om att växa upp i en miljö utanför samhällets normer, att våga bryta sig loss och gå sin egen väg. Svårt att ta in att det är verklighet och i stort sett nutid!
Intressant och lärorik bok! Och lite smått ofattbart att man kan växa upp så! Gillar sanna böcker! Rekommenderas absolut!
Klockren bok. Så himla vidrig uppväxt. Så svårt att lägga ifrån sig riktigt spännande! Om familjens betydelse. Om medicin och utbildning och livet. Om hur man definieras av sin miljö och hur man kan omdefinera sig om man bara har modet att stå ensam.
En helt fantastisk bok! Det är svårt att förstå att detta är en verklig uppväxtskildring, så annorlunda och märklig är den. Men den visar hur en människ a kan övervinna extrema svårigheter och skapa sig ett helt annat liv. Rekommenderas!!!
Gripande, skrämmande, upplyftande, lärorik och stark tror jag är orden som får sammanfatta detta guldkorn till bok. Lätt en av årets bästa böcker jag läst! Förtvivlan och hopp blandas i rask takt och jag kommer på mig själv med att sitta och huka mig mellan varven när jag läser. Kort och gott en fantastisk berättelse!
Gripande livshistoria om viljan att överleva och utbilda sig. Tara klarade sig både genom en extrem familj och en riktigt svår utbildning.
Fascinerande självbiografi om hur Tara växer upp med en bipolär survivalist till far i ett extremmormonskt hem med stor skepticism till staten. Tara och hennes syskon hemundervisas av deras mor och de får en ganska knapphändig utbildning. Om de skadar sig åker de inte till sjukhus. Tara och två av hennes bröder lyckas bryta sig ur till ett högt pris, men räddas samtidigt av att de lyckats utbilda sig.

Stark skildring av vikten av möjligheten att utbilda sig för att bilda sin egen uppfattning om saker och inte vara beroende av sina föräldrars världsbild.
Ni vet känslan när man hittar en bok som man inte kan slita sig ifrån och som man uppmanar alla i ens närhet att läsa? Allt jag fått lära mig är en sådan bok.

Allt jag fått lära mig är en hyllning till skolan och en fascinerande berättelse om hur långt man kan nå om man kämpar och följer sina drömmar.

Läs den!
Tara Westovers självbiografi var otroligt gripande och det var chockerande att läsa om hennes uppväxt. Väldigt läsvärd och ger en ett större perspektiv och förståelse för andra människor.
Gripande självbiografi av Tara. Bitvis vacker, bitvis tung. Ger inblick i hur livet kan vara som barn uppväxt i en familj avskärmad från resterande världen.
Detta hade kunnat vara en väldigt bra bok, men jag fastnade inte för den. Jag kunde inte känna annat än frustration. Jag tror att jag nog hade varit mer intresserad om jag läst Taras avhandling.
En fantastisk självbiografi skriven av Tara som växer upp i en djupt fundamentalistisk familj. Familjen har avskärmat sig själva från omvärlden och lever utifrån deras mormonska tro och för att förbereda sig inför världens undergång. Detta är helt normalt för dem och de håller sina barn hemma och förbjuder bland annat vanlig skolgång. Där får barnen hjälpa till med att förbereda inför det hemska som ska hända, enligt hennes pappa världens undergång och hjälpa till på skroten som han äger och Tara får även hjälp sin mamma med hennes örtmediciner, för sjukhus och dylikt är satans verk. Men när Tara är 17 är sätter hon sin fot för första gången i en riktig skola och det är här allt förändras. Boken handlar om självförverkligande, hopp, familj, svek och framför allt om att hitta sig själv oavsett vad man får ge upp på vägen. Jag kunde inte lägga ifrån mig boken även om de fanns stunder då jag var frustrerad. Historien är fascinerande, fängslande och stundvis gav den mig gåshud. Jag älskade den! Detta är verkligen en bok alla borde läsa.
Tara berättar om sin uppväxt i en familj med många syskon och sin pappa och mamma som är mormoner. Pappan har många idéer om hur de ska klara sig när domedagen kommer. Han är hård och visar inte känslor. Familjen råkar ut för flera olyckor. Tara vill studera men vet inte hur man gör. Hon har aldrig gått i skolan. En stark berättelse!
En otrolig berättelse som bygger på författarens egen uppväxt i en mormonsfamilj som lever utanför samhället och blint lyder pappans lagar. Mycket gripande och tankeväckande.
Allt jag fått lära mig av Tara Westover.

Detta är en självbiografisk berättelse om Tara som växer upp i en mormonfamilj i Idaho, helt avskärmad från samhället.Taras pappa är minst sagt misstänksam mot samhällets alla funktioner så som skola och sjukvård. Det sker många olyckor ute på gården i Idaho och allt behandlas med örtmediciner hur allvarligt det må vara.
Tara är 17 år när hon för första gången sätter sin fot i en skola, då är hennes kunskap om omvärlden väldigt begränsad. Hon vet inget om Martin Luther King eller John F Kennedy.

Den här boken skildrar en uppväxt i en fundamentalistisk familj. De 6 barnen i familjen lär sig förbereda sig på domedagen istället för att gå i skolan och träffa andra barn. Det är stundtals sorgligt. Jag blir både arg och känner empati för pappan i familjen. Boken är fantastiskt.
Denna bok läste jag ut för länge sen, är bara lite sen med recension.
Gripande och fascinerande historia om en flickas uppväxt i en starkt och extrem mormon familj.
Omtumlande uppväxtskilldring. Om du vill veta vad fanatism och extremism gör med människor, läs denna bok.
Bra skrivet, intressant med bra flöde i berättelsen. Stort driv och närvaro. Tragisk livsöde, men jag känner att boken kunde kortas ner och tajtas till lite.
Läsvärd berättelse om hur man frigör sig från en fanatisk och dysfunktionell familj.
En självbiografi om en grym uppväxt i en mormonfamilj i USA. En otrolig berättelse som griper tag och berör. Behandlar även ämnen som psykisk ohälsa och religion. En viktig bok och en historia som jag är glad att jag fick ta del utav från en stark ung tjej som trottsar verkligen allt. Boken lämnar en berörd och i vissa stunder tung att ta sig igenom eftersom katastroferna och grymheterna avlöser varandra. Läs den!
Det här är en självbiografisk berättelse som fått mycket uppmärksamhet världen över. Den har till exempel översatts till 26 olika språk och låg etta på Barack Obamas läslista för sommaren 2018. Kritiker har rosat den och läsare har tagit den till sitt hjärta. Den gavs ut på svenska under våren 2019.

Vad handlar boken om?
Tara Westover växer upp i en familj där fokus ligger på att förbereda sig för domedagen. Det är annorlunda än hur de flesta andra växer upp, så att läsa boken blir att kliva in i en värld där andra regler gäller än de vi är vana vid. Hon går inte i skolan, officiellt undervisas hon hemma, men det blir inte så mycket av den där undervisningen. Den mesta tiden hjälper hon till med arbetet som finns på gården. Det är ganska sällan hon träffar andra människor än dem som tillhör familjen, så det handlar om en isolerad tillvaro där inte många ifrågasättanden görs.

De är mormoner, men mer extrema än de flesta mormoner är. När olyckor händer åker de till exempel inte till sjukhuset, utan förlitar sig på bönens kraft och att allt blir som Gud vill. Mamman i familjen behandlar det mesta med olika sorters örter. Hon jobbar också som en sorts barnmorska för dem som inte vill ha kontakt med vården.

Några av Taras äldre syskon har brutit sig loss från familjen och lever på annat håll, ett annat slags liv. En av hennes bröder hjälper Tara att se att det går att välja något annat och det slutar med att hon som sjuttonåring börjar skolan, eftersom hon längtar efter att lära sig mer. Det är början på vägen bort från familjens isolering, de destruktiva familjemönstren och försöken att hitta ett eget sätt att leva.

Vad är bra med boken och vad är inte lika bra?
Det är en väldigt gripande skildring av en annorlunda barndom, som det är lätt att bli fångad av. De mönster som finns i familjen och hur det inte är ok att ifrågasätta den verklighet som familjen har visas tydligt. Likaså visas konsekvenserna för den som inte vill fortsätta med tystnaden eller går med på förvrängda bilder av olika händelser. Det är inget enkelt liv även om det är väldigt begränsat, vilket gör att det blir mycket intressant att läsa om.

Boken är verkligen bra, men mindre bra är att den här typen av skildringar av extremister kan användas för att svartmåla alla som har en viss tro. Författaren försöker vara tydlig med att detta inte gäller alla mormoner eller troende, eller ens alla survivalister, så det är inte hennes ansvar eller fel, bara baksidan av att skildra destruktiva religiösa miljöer.

Vem skulle den här boken passa?
Allt jag fått lära mig passar alla som tycker att det är intressant att läsa om dysfunktionella familjer av olika slag. Den kan också vara inspirerande genom att den visar att man har makt i sitt eget liv och inte behöver låta ens bakgrund bestämma hur framtiden ser ut, även om den självfallet alltid kommer påverka en.
Tara Westover redogör i “Allt jag fått lära mig” för sin mycket ovanliga uppväxt på landsbygden i Idaho i USA under 1980- och 1990-talet. Familjen, som utgörs av mormoner, bor vid ett berg på en avlägsen plats och har i princip ingen kontakt med omvärlden. Här lever Tara med sina föräldrar och sex syskon. Familjens självvalda isolering är en följd av pappans starka övertygelse om att domedagen är nära. Familjen arbetar hårt med att förbereda sig inför den kommande domedagen och att konservera mat tar en stor del av tiden. Pappan, som lider av återkommande depressioner, försörjer sig på skrothandel medan mamman säljer örtmedicin och förlöser kvinnor i trakten.

Den fanatiska pappan skyr allt som har med staten och regeringen att göra, därför går ingen av barnen i skolan. De lär sig att hjälpligt läsa och skriva, men de har liten eller ingen kunskap om världen utanför gården. Allt som händer på gården anses ske av guds vilja och Tara och hennes syskon utsätts för livsfarliga situationer när de arbetar på skroten. Det är otänkbart att söka vård på sjukhus vid skador och sjukdomar.

Så småningom växer Taras längtan efter att lära sig mer om världen. Inspirerad av en bror som lämnat gården läser Tara på egen hand in alla ämnen hon behöver för att komma in på college. Samtidigt som hon planerar att ge sig av brottas hon med svåra samvetskval över att lämna familjen. Så småningom tar sig Tara ända till Cambridge i Storbritannien där hon doktorerar i idéhistoria.

Boken är en gripande skildring av en helvetisk uppväxt och fångar läsaren med sin beskrivning av en djupt dysfunktionell familj. Det underliggande syftet är att Westover genom att skriva sin biografi vill försöka förstå sin barndom och hur den påverkade henne. Däri finns den stora behållningen med boken. “Allt jag fått lära mig” är svårt att lägga ifrån sig. Man häpnar över Taras driv och intellekt och förfasas över föräldrarnas försummelser och galenskap. En riktig bladvändare som stannar kvar i minnet långt efter att man läst ut den.