Becoming

Bok av Michelle Obama
Självbiografin "Min historia" ger en unik inblick i Michelle Obamas liv. Som läsare får du följa med genom barndomen i södra Chicago och studietiden på världens mest prestigefyllda juristprogram vid Harvard Law School, till en framgångsrik karriär som advokat och företagsledare. Giftermålet med Barack Obama och resan genom dubbla mandatperioder i Vita huset.
Fantastiskt stark bok om hur vägen kan se ut för framförallt en mörkhyad kvinna. Starka skildringar och målande beskrivningar. Väldigt personligt skriven och jag blir imponerad av hennes driv och stora hjärta. Läs!
Min historia av Michelle Obama är en vacker och ärlig självbiografi där läsaren får följa Michelle genom hennes år som barn, ung, maka, mor och the First Lady. Boken är lång men lättläst, beskevingarna fick mig att lätt måla upp berättelserna i bilder och karaktärerna i boken var trovärdiga och tydliga, charmiga och realistiska. Helt klart en bok som svarat på många va mina frågor och inspireterat mig.
Michelle Obama är en person som jag verkligen beundrar och hennes självbiografi är både inspirerande och ärlig.
Becoming är väldigt öppet om hennes liv som barn i en fattig del av Chicago, som ung kvinna som ville ta världen, som fru till Barack Obama, som mamma till två döttrar när hon jobbade heltid som juridik och Barack var på resor, och till slut som First Lady of America. Ärligt och rå, det är svårt att se hur man inte kommer gilla boken.
Är inte superintresserad av politik och inte av amerikansk politik, men detta är ändå en bok jag gärna ville läsa då jag hört mycket om den och den känns väldigt aktuell just nu!

Den (lilla) bild jag fått av paret Obama under deras 8 år i Vita Huset har förstärkts när jag läst Michelle Obamas historia. Vilken otroligt stark familj, de känns medmänskliga, omtänksamma och har en fantastisk tilltro till andra människor och deras förmågor! Vilken skillnad de lyckades åstadkomma under sina år som president och First lady ändå! Riktigt intressant historia att få läsa och även om det tog lite tid att komma igenom den så är jag väldigt glad att jag tagit mig tiden att läsa. Jag har inte så mycket tillövers för herr Trump och är väldigt glad över att författarens sin på ett sakligt men ändå tydligt sätt får liv att framkomma i slutet av boken.
Väldigt bra och inspirerande bok. Skriven på ett mjukt och ärligt sätt.
Hennes historia kändes så nära.
Rekommenderar boken !
Wow. Lyssnade på denna med Michelles röst. Om hennes uppväxt, åren som ”First Lady”. Mycket mycket bra.
"Min historia" är titeln på Michelle Obamas fängslande självbiografi. När boken lanserades under 2019 blev den snabbt en succé på försäljningslistorna över hela världen. Det är inte svårt att förstå varför, Michelle Obama är en av världens absolut mest beundrade kvinnor. Hon är ikonisk som den första afroamerikanska presidentfrun och var en stark faktor bakom sin make Baracks popularitet som president i en tid med ekonomisk lågkonjunktur och en orolig omvärld.

Vad du behöver för att växa
Självbiografin ger en unik inblick i Michelle Obamas liv. Det är en inspirerande historia som visar att allt är möjligt genom hårt arbete och en smula tur. Boken är en självbiografi, men den skulle också kunna beskrivas som en självhjälpsbok som visar vad du behöver för att växa som människa. Boken har ett djup som få andra självbiografier lyckas nå.

Känslan är intim och boken är skriven så att det känns som Michelle själv sitter och berättar om alla de gamla minnena bara för dig. Du som läsare får följa henne på vägen från Chicagos gator till första föreläsningen på världens mest prestigefyllda lärosäte, Harvard University, där hon studerade till jurist. Efter juristexamen arbetar hon hårt för en karriär som advokat och företagsledare. Framgångarna avlöser varandra och mitt i allt möter hon sitt livs kärlek i Barack Obama, som dök upp en sommar på byrån där Michelle var anställd. Resten är historia. Paret kombinerade familjeliv med framgångsrika karriärer inom politik och juridik. Något som kom att leda dem till världens mest kända adress, 1600 Pennsylvania Avenue, närmare bestämt Vita huset. Historierna från hennes tid som första dam är mycket intressanta och ger en nära inblick i presidentlivet.

Både djup och humor
Biografin lyckas balansera ett fängslande djup med avslappnad humor och flyt i läsandet på ett utmärkt sätt. Som läsare får du en mycket nära och personlig inblick i hela Michelle Obamas liv. Precis så som en riktigt bra självbiografi ska vara. Den är en njutning att läsa och får 5 av 5 i betyg.
Michelle Obamas självbiografi har hyllats världen över. Det är en skildring över hennes liv, från uppväxten i Chicago, genom mötet med Barack, till presidentlivet. Det är en fängslande, rolig och stundtals sorglig historia, med flera lager av självdistans, om USA:s allra första afrikan-amerikanska presidentfru.

Ungdom, giftermål och presidentfru
Memoarerna delas in i betydande händelser från hennes liv. Första delen behandlar barndomen i södra Chicago och målar upp en bild av hur livet var som afrikan-amerikansk familj under 70-talet. Här beskriver hon också sin studenttid på Princeton University och Harvard Law School som senare ledde till första jobbet på en advokatbyrå. Det var där hon träffade Barack, sin framtida make och USA:s president.

Den första tiden med Barack beskrivs inte särskilt ingående. Fokus läggs mer på deras förhållande under den tid då Barack bestämde sig för att stenhårt satsa på presidentposten. Några kanske hade önskat att mer detaljer kring förhållandet fanns med, men personligen tycker jag att snabbspolningen till kampanjperioden är bättre. Det finns miljoner böcker om tidiga kärleksförhållanden - inte lika många som visar en presidentvalskampanj från insidan. En intressant sak hon tar upp, är att hon inte alls stödde idén om makens presidentambitioner till en början, hon var inte ens särskilt politiskt intresserad. Hon insåg att processen i princip skulle ta över familjens liv, men bestämde sig till slut att stötta Barack.

Den tredje och sista delen följer livet i Vita huset, det hårda medieklimatet och striderna i den amerikanska kongressen. Hon berättar att hon tidvis kände som att hon bodde i ett fängelse då säkerhetsvakter ständigt var tvungna att följa med henne vart hon än gick. Hon beskriver också öppet, med en rejäl dos skämtlynne, konflikterna med maken och svårigheterna med att försöka ha ett normalt förhållande i den mest onormala situation ett par kan uppleva.

Stort intresse för hälsa och välmående
Michelle påpekar som sagt flera gånger i boken att intresset för politik inte är särskilt stort. Hon är dock mycket engagerad i folkhälsan och är tacksam över att hennes roll som presidentfru gett henne möjligheter att påverka hälsoproblemen i USA, framför allt övervikt och opioidepidemin. Detta är något hon fortsätter med efter den galna tiden i Vita huset.

Eftersom boken tar upp så varierande ämnen, behöver det inte finnas något direkt intresse för amerikansk politik för att kunna uppskatta boken. Har du ett öppet sinne spelar det heller ingen roll var du står politiskt gentemot Michelle Obama. Det är en välskriven skildring om allt från kärlek till insiderblickar in i korridorerna i Vita huset.
”Min historia” av Michelle Obama är precis vad en självbiografi ska vara - personlig, gripande och inspirerande. Michelle är USA:s första afroamerikanska presidentfru, men hon är framför allt en förebild och en ikon. Som USA:s första dam drev hon hjärtefrågor som flickors rättigheter, hälsa och fysisk aktivitet. Hennes självbiografi är efterlängtad bland många hängivna fans. Boken innehåller många roliga anekdoter från livet i Vita Huset. Boken är dock framför allt en uppmaning till att arbeta hårt för att nå dit du vill. En inspirerande historia som måste läsas!

Handling
”Min historia” är en självbiografi av Michelle Obama. I boken får läsaren ta del av hennes resa från en relativt fattig uppväxt till att bli USA:s första dam. Boken innehåller personliga och utelämnande beskrivningar från uppväxten utanför Chicago med en MS-sjuk pappa. Tack vare hårt arbete lyckades Michelle få stipendium och började studera på Harvard och Princeton. Läsaren får även ta del av hennes karriär innan och under tiden i Vita Huset. Den bjuder även på många personliga bitar från hennes äktenskap med Barack Obama samt hur det är att vara mamma till två döttrar.

Styrkor
Boken främsta styrka är balansen mellan personligt och professionellt. Den innehåller en stor del personliga insikter och erfarenheter utan att bli för utelämnande. Den blir heller inte tråkig utan håller ett högt tempo rakt igenom. Det är uppenbart att den är professionellt skriven, förmodligen med många researchers och skribenter i teamet. ”Min historia” hade lätt kunnat bli en tråkig och tillrättalagd cliché, men den är rapp och ger läsaren motivation och inspiration.

Svagheter
En del kan nog tycka att ”Min historia” är för amerikansk och hurtig. Boken budskap om att allt är möjligt om man jobbar tillräckligt hårt ligger i linje med termen amerikanska drömmen som syftar på att alla kan nå framgång, oavsett var de kommer ifrån, hudfärg och samhällsklass. Michelle Obamas livsresa passar perfekt in i mallen för den amerikanska drömmen, vilket gör att en del kan tycka att boken är för perfekt.

Rekommenderas till
Alla som är intresserade av politik, karriär och allmänt inspirerande personer bör läsa denna självbiografi. Michelle Obama är en klok och smart kvinna som har många goda råd till folk som har stora drömmar.