Robert Langdon, #5

Begynnelse

Origin
Bok av Dan Brown
Människans ursprung är ett omtvistat ämne som lämnat många vetenskapsmän grubblandes. Professorn i religiösa symboler och symbolik, Robert Langdon, har just kommit till Guggenheimmuseet i Bilbao. Kan verkligen Edmond Kirschs, en av hans forna studenter, ha upptäckter något som kan förändra bilden av världen? Kan han ha förstått svaret på människans svåraste frågor? Vad har religion med livet att göra? Väl på plats får Langdon erfara något oväntat och banbrytande.
Harvardprofessorn Robert Langdon befinner sig i Spanien och storyn tar sin början i Guggenheimmuseet i Bilbao. Langdon ska där närvara vid sin tidigare students stora avslöjande, en upptäckt som kommer att "förändra vetenskapen för alltid". Edmond Kirsch, som studenten heter, är nu en excentrisk miljardär, världskänd för sina dristiga förutsägelser och tekniska innovationer. Kirsch påstår att han påträffat förklaringen gällande två av mänsklighetens mest omstridda frågor: Varifrån vi kommer och vart vi är på väg. Under den häpnadsväckande presentationen börjar Langdon och övriga gäster förstå att avslöjandet är mer kontroversiellt än de först trott. Detta leder i sin tur till ett kaosartat slut på den välregisserade kvällen och Langdon står i egenskap av Kirschs vän återigen som måltavla för allehanda skurkar. Upptäckten har väckt vreden hos en fiende som absolut vill förhindra att den når ut till allmänheten. Langdon tvingas fly till Barcelona, där han i tid måste knäcka det lösenord som leder till avslöjandet av Kirschs hemlighet. Under jakten, som givetvis är tidspressad, bjuds vi på dramatik, religiös fanatism och gåtfulla koder.

Dan Brown är en personlig favorit ska erkännas. Jag gillar hur han lyfter lite större världsliga och existentiella frågor. Boken är välskriven och känns välarbetad i de historiska och geografiska fakta som framkommer. Själva "upptäckten" är ju en rejäl "sockerbit" som håller en på hugget länge, och ja det kan kännas lite billigt, att den tar för stor plats. Men det är ändå bra sammansatt, att författaren väver in den nya tekniken, artificiell intelligens, tillsammans med det gamla i religion. Jag tycker det var rätt väg att gå av Dan Brown, men det finns ju såklart fläckar i det hela. En del påpekar ju själva upprepandet i karaktärer och story, bara platsen som byts ut, och visst håller jag med lite där. Men, så är det oftast med etablerade författare inom denna genre. Gillar man Spanien och är nyfiken på lite av dess historia och udda platser så är Begynnelse perfekt. Går man dessutom igång på kodknäckande och vilda jakter i spektakulära byggnader, så är boken rätt rekommendation.