Levande bränd

Burned Alive : A Survivor Of An 'honor Killing' Speaks Out
Bok av Souad
Hon kallar sig Souad, och är född i slutet av femtiotalet i en liten by på Västbanken. Hon växer upp i männens värld där kvinnor ingenting är värda, där de behandlas sämre än husdjuren. Hennes stora dröm är att bli tidigt bortgift, eftersom det skulle innebära lite större frihet. Men det är inte hennes tur ännu, först måste hennes äldre syster få en man. Från terrassen ser Souad sin stilige granne och blir förälskad. Hon ger sig åt honom och han lovar att tala med hennes far om äktenskap. När han sviker henne vet hon att hon blivit en skam för sin familj. De kan inte låta henne leva, bara hennes död kan rädda deras ära nu. Svårt bränd överlever Souad och räddas av en kvinnoorganisation till ett nytt liv. Hon berättar sin fruktansvärda historia, i alla de kvinnors namn som runt om i världen riskerar att bli offer för det som kallas "hedersmord".
Otäck Realismmed hedersmord där kvinnor är inget värda i en by på Västbanken. Den unga flickan som blir kär i en grannpojke och hon har sex men grannpojken som lovat gifta sig med henne sviker och hennes pappa blir utskämd. Svårt bränd överlever hon och räddas av en organisation och vi får följa hennes liv och alla operationer. Det hemska är att det är verklighet och att hon berättar sin fruktansvärda historia.

En läsvärd bok om otäcka traditioner.
Det här är en självbiografisk berättelse av (och om) Souad - som inte heter så. Hon växte upp i en liten by på Västbanken, som tredje dotter i en familj med fem döttrar och en son. Och det var bara sonen som var viktig. Döttrar hade mindre värde än en get, ty en sådan ger både kött och mjölk. Hon förälskar sig en en ung man som har frågat om hennes hand och låter honom komma nära. Men när hon visar sig vara med barn försvinner han. Och hennes familj försöker döda henne. Men hon tas till sjukhuset av grannkvinnor, upptäcks där av en kvinna från en humanitär organisation och får - efter många om och men - komma till Schweiz och leva vidare.
***
En fruktansvärd berättelse, med tanke på att den fortfarande är aktuell. Att det fortfarande dödas unga kvinnor (och män) för att släkten har en skruvad tro på att det är "rätt". Fruktansvärd och intressant. Och viktig.