Peter Pan

Bok av J.M. Barrie
Peter Pan är ett barn som aldrig växer upp. Han förblir den äventyrslystna pojken som han alltid har varit. Peter Pan kan flyga, och bor i Aldriglandet. En kväll är Peter Pan ute och flyger och letar efter sin skugga. Då träffar han barnen Wendy, Michael och John Darling. De blir vänner och tillsammans upplever de ett magiskt äventyr där de bland annat får lära känna älvan Tinker Bell.
Förväntar man sig likhet med Disney-versionen blir man garanterat besviken. Detta original är mycket råare och enligt mig även lite konstigare. Det är en hel del man inte riktigt förstår sig på men kanske är det också tanken. Boken består av flera olika delar: Peter och Wendy, Peter Pan i Kensington Gardens och ett pjäsmanus för Peter Pan.
Boken kom i romanform 1911 och det här är en nyöversättning av originalet, därför kan språket verka lite föråldrat. Peter Pan och Wendy är en klassisk saga och berättelsen är ett stort, lustfyllt äventyr ända till det bitterljuva slutet.

Wendy har mött Peter Pan i drömmarna, men en natt finns han där livs levande, klädd i en dräkt av löv. Det står inte på innan han lyckas locka med sig Wendy och hennes bröder på deras livs äventyr. I Landet Ingenstans slåss nämligen Peter Pan och de förlorade pojkarna mot indianer och när de inte gör det, slåss de mot Peter Pans ärkefiende Kapten Krok och hans pirater. Trots att boken är rolig innehåller den ett visst allvar. Kontentan i berättelsen är den att alla åldras och den enda som förblir ett barn för alltid är Peter Pan.

Trots sina finurligheter och lustigheter kan Peter Pan vara både självisk och mallig, samtidigt som han är tanklös på ett barns vis. Också älvan Tingeling har sina mörka sidor. Hon kan vara både hämndlysten och elak. Ska man säga något negativt, så är det den stereotypa skildringen av indianerna och det faktum att Wendy, som enda flicka på ön, blir alla pojkarnas mamma.

Slutligen, Peter Pan är en underbar figur och boken innehåller mycket humor, en del så subtil att bara en vuxen förstår.