Brun flicka drömmer

Brown Girl Dreaming
Bok av Jacqueline Woodson
Hur var det att växa upp i South Carolina, USA, som en svart flicka på 1960-talet? I Jacqueline Woodsons memoarer är det just det som hon behandlar i detta verk på fri vers. Hon utforskar barnets ömsom djupa sökande efter en plats och en tillhörighet där hon hör hemma. Sökandet efter en plats där hon hör hemma, precis som hon är.
Den här boken sattes i mina händer så jag började läsa den. En bok om en flickas uppväxt. Jag hittade skönhet för mellan sidorna. Vackert skriven.

Genre: poesi, självbiografi
Ålder: ungdomsbok: 12-15 år
Jaqueline Woodson beskriver sin barndom och uppväxt, först i Ohio, sedan i South Carolina och slutligen i New York. Berättandet sker i minnesanteckningar, nedskrivna som prosalyrik, och det är många gånger otroligt träffande och vackra beskrivningar som vi får ta del av. Jag imponeras av ordvalen och att det ibland kan behövas så lite text, för att beskriva de allra finaste och viktigaste upplevelserna i livet. Jag önskar så att jag hade bara en liten gnutta av Woodsons förmåga, jag som alltid blir långrandig och använder för många ord.

Samtidigt tycker jag det är lite, lite tråkigt, och jag känner inget direkt driv eller önskan att läsa vidare. Det är tacksamt att det går så fort och att kapitlen är så korta, för jag vet inte om jag hade tagit mig igenom den annars. Såklart är det mycket going on, bara att vara en svart flicka i framförallt amerikanska södern är mycket mer biografistoff än vad de allra flesta kan uppbåda, men jag tycker ändå inte det är något direkt speciellt eller extra spännande, vilket gör att jag har svårt att hålla fokus. Det känns som att läsa någons privata dagboksanteckningar, men utan det riktigt privata och snaskiga, och då blir de ganska ointressanta för alla andra utom de i den närmsta kretsen? Men med det sagt, det är oerhört fina formuleringar och ett språk som jag avundas. Tre stjärnor är den väl värd.
Brun flicka drömmer av Jacqueline Woodson
Författaren berättar om sin uppväxt i Ohio, i Greenville (South Carolina) och i Brooklyn, New York. Författaren föds 1963 som tredje barnet i sin familj, det är brodern Hope, systern Odella och Jacqueline. Senare föds ytterligare en son, Roman. Hon föds i Ohio men tillbringar sin barndom i Greenville, South Carolina, hos sina morföräldrar. När Jacqueline är ett år lämnar hennes mamma Jacquelines pappa, tar med Jacqueline och hennes äldre syskon, och flyttar tillbaka till Greenville, till sina föräldrar. Nåt år senare lämnar mamman barnen hos morföräldrarna och beger sig norrut till sin syster i Brooklyn. Efter en tid flyttar barnen till Brooklyn. Somrarna tillbringas i den amerikanska södern hos morföräldrarna. Jacqueline berättar om sin uppväxt med ett vackert språk. En tidsskidring om att växa upp i USA under 60- och 70-talen. Om livet i södern och kontrasten till livet i norra USA. Väldigt vackert skriven, som poesi.
En ungdomsbok som passar alla! Jacqueline Woodson tilldelades ALMA-priset 2018.