Pojken i randig pyjamas : en sorts saga

The Boy in the Striped Pyjamas
Bok av John Boyne
"Det var i april 2004 som en bild dök upp i mitt huvud av två pojkar som satt på var sin sida om ett stängsel. Jag visste att de hade blivit tagna från sina hem och sina vänner och förts, var och en för sig, till ett fruktansvärt ställe. Ingen av dem visste vad de gjorde där, men det visste jag, och det var historien om de här två pojkarna - som jag döpte till Bruno och Shmuel - jag ville berätta." Så beskriver författaren John Boyne hur han fick idén till Pojken i randig pyjamas. John Boyne har skapat en gripande berättelse om ett möte mellan två pojkar under andra världskriget, som kan läsas av både vuxna och lite äldre barn. Bruno är nio år och genom hans ögon får vi uppleva förintelsen på ett barns naiva och osentimentala sätt och kontrasten mellan oskyldighet och fruktansvärd grymhet ställs på sin spets. "Bästa bok" just nu blir irländaren John Boynes Pojken i randig pyjamas. Den som läst boken glömmer den aldrig. Mer än så vill jag inte säga. Lena Adelsohn Liljeroth Pojken i randig pyjamas är en outhärdlig berättelse som blir uthärdlig tack vare att den skildras genom en person som inte förstår vad han ser. Maria Store, Södermanlands Nyheter Det är ett snilledrag av den irländske författaren John Boyne att berätta om det oerhörda och obegripliga genom att filtrera det genom en nioårings känslor och tankar. Ulla Lindqvist, DN "Årets viktigaste och bästa film" sa Ronny Svensson om filmen Pojken i randig pyjamas när han för första gången någonsin delade ut betyget fem solar till en film.
Jättebra bok som berör en på djupet. Tänkvärd och väldigt sorglig. Gillar man verklighetsbaserade böcker passar den jättebra.
Pojken i randig pyjamas
Författaren bakom boken är den irländske författaren John Boyne. Boken handlar om Bruno som är nio år och tvingas flytta från hans trygga hem i Berlin. Han kommer till ett ställe där det inte finns några jämnåriga kompisar, han trivs inte alls. En dag förändras allting, han träffar någon som kommer att förändra hans liv. Boken utspelar sig under andra världskriget och boken är ur Brunos perspektiv. I boken får man veta exakt hur Bruno tänker och vilka känslor han har.
📚
📖
Åldersgrupp: 12+
📚
📖
Genre: Andra väldskriget,
📚
📖
Antal sidor: 173 sidor
📚
📖
Betyg: 4,5
📚
📖
Jag upplevde boken som väldigt spännande, hemsk och oroväckande. Den var väldigt hemsk eftersom att det var verklighet för många under andra världskriget. Boken var oroväckande eftersom att det var många som dog tidigt i livet och inte fick någon chans att leva på riktigt. Samtidigt tyckte jag att boken var väldigt spännande, man fick veta hur en nioåring under kriget kan ha tänkt. I vanliga fall är det dokumentärer, fakta eller bara från äldres perspektiv man får läsa/höra om. Så boken var intressant, då det är ovanligt att spegla andra världskriget från en yngre person. Jag blev bara mer och mer intresserad desto längre in i boken jag kom och jag hade svårt att släppa boken. Jag tycker det är bra att boken var ganska kort, så även den lite latare läsaren klarar av att slutföra boken utan att det tar väldigt långt tid. Boken passar många olika typer av läsare. Jag gillar att det finns fakta invävt i boken samtidigt som det är en berättelse. Det gör att man även lär sig mycket av att läsa boken och man får mycket förstående över hur det faktiskt var att leva under andra världskriget. Jag blev väldigt berörd av boken och även om jag har svårt att känna känslor till böcker och filmer, blev jag väldigt känslofylld. Jag blev väldigt sorgsen. Förutom att jag störde mig på att Bruno var väldigt naiv, finns det ingenting annat att klaga på. Men det är inte konstigt att han var naiv eftersom att ingen vill berätta för honom om vad som faktiskt hände.
📚
📖
Jag tror att författaren skrev boken för att informera om andra världskriget men också för att man ska få större förståelse om hur det var att leva under den tiden. Författaren John Boyne, kan verkligen skildra känslor och gestalta på ett vis som är enkelt att förstå. Vilket verkligen är bra. Boken är till för att få mer lärdomar och mer kunskap om andra världskriget. Pojken i randig pyjamas är en klockren bok som fungerar för både ungdomar och vuxna.