Lille prinsen

The Little Prince
Bok av Antoine de Saint-Exupéry
I Saharaöknen tvingas en pilot att nödlanda och en prins dyker upp från ingenstans. Prinsen kommer från en annan planet och det tar ett tag innan de förstår varandra. Han söker nu efter nya vänner och vill lära sig nya saker. Han reser en dag hem efter att han insett hur mycket han saknar sin ros.
Den bästa boken någonsin! Egentligen en barnbok som handlar om en pilot som kraschat i Sahara och som under tiden som han reparerar sitt plan, träffar en nyfiken liten prins. Denne prins har på sin resa mot jorden besökt många planeter och asteroider som alla bebos av en människa med speciella drag.

Detta är en bok att läsa och att älska om och om igen. Planetinvånarna representerar olika människotyper som den vuxne läsaren småler åt av igenkänning. Den lille prinsen har en underbart naiv syn på allt han träffat på under sitt korta liv och allt han berättar om ger verkligen utrymme för eftertanke hos den vuxne läsaren. För den unge läsaren är detta en fantastisk saga som säkert väcker härliga funderationer som barn och vuxen kan prata om.
En pilot tvingats nödlanda sitt flygplan mitt ute i Saharaöknen. Där möter han den lille prinsen, som kommer från en annan planet. Efter att ha blivit lite ovän med sin ros, reste prinsen hemifrån i hopp om att hitta nya vänner och få lära sig nya saker. Han har hunnit besöka en rad olika planeter och har nu kommit till jorden för att försöka förstå sig på människorna. Människan han möter förbryllar honom. Varför värderar människor så gärna sin tillvaro med hjälp av siffror? Eller dömer efter utseende, när den sanna skönheten inte går att se med ögonen? Det är några av de frågor som prinsen funderar över medan piloten och prinsen “tämjer” varandra, något som prinsen fått lära sig vad det betyder under sin resa: “Att tämja betyder att knyta band” [...] “om du tämjer mig så behöver vi varandra. För mig skulle du bli den enda i hela världen. Och för dig skulle jag bli den enda i hela världen…” Hur fin är inte den beskrivningen av vänskap och relationer mellan människor?

Den lille prinsen är en underbar filosofisk historia om kärlek, vänskap och livet. Den behandlar alla de stora livsfrågorna och inbjuder läsaren till att själv fundera på det mest värdefulla i livet. Den lille prinsen som på sin resa möter olika människor och förbryllas över deras livsval. Geografen som sitter vid sitt skrivbord och antecknar var öknarna, haven och bergen finns, men som själv aldrig lämnar sitt skrivbord för att själv se dem. Eller kungen som sitter ensam och härskar på sin obebodda planet. Och så har vi piloten som glömde bort sin barndoms drömmar och mål när han försökte passa in i den mall som de vuxna har för hur saker och ting bör vara. 

För mig är detta en fantastisk berättelse. Fast att boken är skriven för barn från början, så känner jag att det mer är en allåldersbok. En berättelse som säkert kan tolkas på olika sätt beroende på vart i livet läsaren befinner sig.