Shetland Island series, #8

Mörk jord

Cold Earth
Bok av Ann Cleeves
Under den mörka vintern på Shetlandsöarna framkallar det häftiga regnet ett jordskred. Våldsamma vattenmassor och lervälling spridersig över vägen från Lerwick till Sumburgh ochut mot havet. När Jimmy Perez kör till en väns begravning får han syn på en stuga som förstörts av vattenmassorna. Han utgår först från att stugan är övergiven, men när han stiger in hittar han en död kropp: en mörkhårig kvinna i röd klänning. Jimmy, som får intrycket attden döda kvinnan precis som han själv har rötter i medelhavsområdet, blir som besatt av att ta reda på vem hon var. Så småningom kommer det fram att kvinnan sannolikt blivit mördad och att hon var död redan innan jordskredet nådde huset. Jimmy Perez är beredd att göra allt för att ta reda på hennes identitet- och hur hon dött. Mörk jord är den totalt sett sjunde boken i Ann Cleeves Shetlandserie och del tre i den nya kvartetten. Cleeves böcker ligger till grund för teveserien Shetland, som sänts på SVT. Ann Cleeves intelligenta bollande med skam, svikna förhoppningar och vanligt enkelt fifflande för att komma över kosing, är välgörande fritt från brösttoner [...] Det som gjort hennes böcker lästa och prisbelönande är att de är litterära romaner samtidigt som de tillhandahåller spänning." Östgöta Correspondenten Översättare: Jan Järnebrand
Det här är första boken av Ann Cleeves jag läser och det är något magiskt över den.
Jag har svårt att sätta fingret på exakt vad det är, men jag misstänker att det är mixen av de djupa personporträtten och den underbara miljön.
Själva mordhistorien i sig är inget nytt eller häpnadsväckande.
Men så som Cleeves skriver historien så känner man med varje karaktär i boken & jag vill vara läsa mer om Shetlandsöarna & Jimmy Perez.
Boken är otroligt lättläst & går snabbt att komma in i
Det här är sjunde boken i Shetlandserien, och del tre i den nya kvartetten.