Coffin Road

Bok av Peter May
  »En rafflande modern thriller med klassiska ingredienser.« | Lotta Olsson, Dagens Nyheter   En man spolas upp, halvt ihjälfrusen, på en ödslig strand på ön Harris i Yttre Hebriderna. Han har ingen aning om vem han är eller hur han kom dit. Hans enda ledtråd är en karta över en rutt vid namn Coffin Road. Han vet inte vart den kommer att leda honom, bara att han måste följa den. Kriminalinspektör George Gunn tar sig ut till en avlägsen klippö utanför Yttre Hebriderna. Fylld av onda aningar kliver han i land på den plats där tre fyrvaktare mystiskt försvann ett sekel tidigare. Men nu finns det en ny gåta: en man hittad ihjälslagen på samma klippa. I sitt flickrum i Edinburgh sitter tonåriga Karen Fleming och grubblar över vad som hände hennes döde far, en framstående vetenskapsman. Två år efter att man hittade hans självmordsbrev kan hon fortfarande inte tro att han frivilligt skulle ha övergett henne. Coffin Road följer dessa tre riskfyllda resor mot en enda, chockerande sanning och insikten om att okunskap kan leda till vår död Coffin Road är en fristående spänningsroman av Peter May, författaren till den hyllade Lewis-trilogin.   PETER MAY [f.1951] är en flerfaldigt prisbelönt skotsk romanförfattare, bosatt i Frankrike, vars böcker sålt i över 4 miljoner exemplar. Hans Lewis-trilogi om Edinburgh-polisen Fin Macleod har hyllats av kritikerna både internationellt och i Sverige, och har vunnit en rad priser, bland annat Cezam Prix Littéraire Inter CE i Frankrike och The Barry Award för »Årets bästa kriminalroman« i USA. Harris tweed är hans explosiva nya thriller, som än en gång utspelar sig i det skotska höglandet.   »Oavbrutet spännande och fängslande. Betyg: 5 av 5.« | Britt Engdahl, BTJ »Coffin Road är Peter May i högform. En skarp och komplex thriller.« | The Guardian   »En djupt tillfredsställande krimiminalgåta med många skikt, befolkad av skarpt tecknade karaktärer.« | Kirkus Reviews
Jag har tidigare läst Lewis-trilogin av Peter May och jag gillade de böckerna väldigt mycket. Det här är en fristående bok som också den utspelar sig på Yttre Hybriderna.

"En man spolas upp, halvt ihjälfrusen, på en ödslig strand på ön Harris i Yttre Hebriderna. Han har ingen aning om vem han är eller hur han kom dit. Kriminalinspektör George Gunn tar sig ut till en avlägsen klippö utanför Yttre Hebriderna. Han vet inte vart den kommer att leda honom, bara att han måste följa den. Kriminalinspektör George Cann korsar Atlanten till en avlägsen klippö utanför Yttre Hebriderna. Fylld av onda aningar kliver han i land på den plats där tre fyrvaktare mystiskt försvann ett sekel tidigare. Men nu finns det en ny gåta: en man hittad ihjälslagen på samma klippa.
I sitt flickrum i Edinburgh sitter tonåriga Karen Fleming och grubblar över vad som hände hennes döde far, en framstående vetenskapsman. Två år efter att man hittade hans självmordsbrev kan hon fortfarande inte tro att han frivilligt skulle ha övergett henne.
Coffin Road följer dessa tre riskfyllda resor mot en enda, chockerande sanning - och insikten om att okunskap kan leda till vår död"

Det är svårt att lägga ifrån sig den här boken. Man tror att man har svaret men blir ständigt överraskad. Den är välskriven, spännande och fylld av vackra men karga miljöer och man får en längtan att resa dit till Yttre hybriderna.
Spännande bok som jag plöjde på någon dag. Jag hade aldrig kunnat förutse vilken vändning boken skulle ta och att den innehöll ett så viktigt och aktuellt budskap. Fastnade starkt för det naturvetenskapliga inslaget i en thriller, riktigt imponerande. En unik berättelse i deckar-/thrillervärlden.