Ole dole

Eeny Meeny
Bok av M. J. Arlidge
En död man som levt ett till synes skötsamt liv hittas i ett övergivet hus. Någon har skurit ut hans hjärta och lämnat det utanför familjens ytterdörr. Det är det första offret. Och kriminalkommissarie Helen Grace anar att det inte är det sista. I Southamptons slumkvarter frodas prostitution och droghandel. Varför har en lyckligt gift man rört sig i det området? När ännu ett liknande fall dyker upp är det tydligt att det går en seriemördare lös. Ett tredje offer hittas. Vilken är den gemensamma nämnaren? Kan mördaren spåras vid den chattsida där ett antal män diskuterar och betygsätter prostituerade? Helen Grace har inte bara en krävande mordutredning på sitt bord. Hon försöker också återhämta sig efter systerns död samtidigt som hon måste navigera mellan blindskären på polisstationen, där inte alla vill ha henne kvar. Helen kan känna vreden bakom morden, men hon kan inte föreställa sig hur skickligt mördaren går tillväga, eller vad som väntar henne i slutet av jakten ... M.J. ARLIDGE bor i England och har de senaste femton åren arbetat med tv-produktioner. Bro bro breja är Arlidges andra bok i serien om Helen Grace. På Lind & Co utkom hösten 2015 första delen, Ole dole, som sålts till fler än tjugo länder och placerat sig på många topplistor. "M.J. Arlidge driver handlingen framåt i ett högt tempo redan från den första sidan och håller skickligt spänningen vid liv. Metodiskt mejslar han fram en väl uppbyggd historia och när han dessutom lyckas sy ihop slutet på ett raffinerat sätt sätter han punkt för en mycket spännande och läsvärd bok." Johan Espefält, Skaraborgs Allehanda om Ole dole
Ibland lönar det sig att gå på secondhandaffärer och botanisera bland böcker. Sambon fyndade för ett tag sen M.J. Arlidges första bok i serien om Helen Grace , Ole dole. Jag blev nyfiken och bad att få låna den. Det har jag inte ångrat.

Boken börjar med att ett ungt par vaknar upp i en tom bassäng. Det är mörkt och kallt och de får inte mat eller vatten. Det enda som finns i bassängen är en pistol och en mobiltelefon. När mobilen ringer får de veta att pistolen har en kula och den av dem som vill överleva ska skjuta ihjäl den andra. Då får skytten även sin frihet tillbaka… Flera liknande saker sker och Helen Grace är den polis som får i uppdrag att lösa fallen. Helen Grace, som själv tycks bära på många hemligheter.

Det här är inte bara första delen i en serie utan även författarens debutroman. M.J. Arlidge har dessutom jobbat med TV-produktioner, till exempel Eastenders och Tyst vittne. I Helen Grace-serien finns nu sex böcker utgivna på svenska. Och jag fattar inte att jag har lyckats missa den här serien!

Kapitlen är ganska korta, vilket gör att det känns som om handlingen springer framåt. Det är inte bara ett bra litterärt grepp i deckare, det är också väldigt praktiskt eftersom en ofta hinner läsa lite då och då och även korta stunder.

Ole dole är en bok som jag ogärna lägger ifrån mig. Jag slukar den och vill läsa närhelst tillfälle ges. Det är en riktigt ruggig bok om en seriemördare som inte tycks ha några som helst känslor. Inte heller ser en som läsare några mönster och motiv eller kopplingar mellan offren. Först. Sen kommer det. Och det blir boken inte sämre av. Nu ska vi jaga de övriga fem böckerna i serien.

Mitt omdöme blir det högsta.
Ole Dole fångade mig från första sidan! Det var längesedan jag läste en bok som påverkade mig så mycket. Oerhört läskig med många detaljerade beskrivningar. Det gjorde att jag var tvungen att lägga den ifrån mig några minuter emellanåt pga att jag var så rädd. Det var längesedan en bok framkallade sådana känslor i mig. Ska du läsa en deckare i år välj denna!