Entry Island

Bok av Peter May
Ny fristående kriminalroman av författaren bakom Lewis-trilogin »En av mina nya favoriter. Det här är väldigt bra!« | MAGNUS UTVIK, GOMORRON SVERIGE, SVT om Isle of Lewis-trilogin »Entry Island är en bok helt i min smak, som fängslar för stunden och bjuder på riktigt bra läsning.« | JOHANNAS DECKARHÖRNA »Det är så otroligt gripande alltihop att jag knappt klarar att lägga ifrån mig boken.« | BOKFÖRING ENLIGT MONIKA När det isolerade ösamhället Entry Island skakas av ett mord, det första i mannaminne, beger sig kriminalpolisen Sime Mackenzie till ön som del av ett utredningsteam från Montréal. Affärsmannen James Cowell, en av öns drygt hundra invånare, har knivhuggits till döds i sitt hem, och det mesta talar för att det är hans hustru, Kirsty, som hållit i vapnet. Utredningen ser först ut att bli en formalitet, men när Sime träffar Kirsty överväldigas han av en märklig känsla. Trots att han vet att de inte kan ha träffats förut känner han igen henne. Det är något hos den mordmisstänkta kvinnan som rör upp djupt begravda minnen inom honom. I takt med att utredningen fortskrider börjar Sime hemsökas av drömmar om ett avlägset förflutet på en skotsk ö, femhundra mil bort historier som hör till en fjärran värld men ändå tycks sträcka sig in i nuet, mot Entry Island och de mysterier som ön ruvar på. PETER MAY [f. 1951] är en skotsk romanförfattare, bosatt i Frankrike. Hans Lewis-trilogi om Edinburgh-polisen Fin Macleod har hyllats av kritikerna både internationellt och i Sverige, och har vunnit en rad priser, bland annat Le Prix Littéraire Cezam Inter CE i Frankrike och The Barry Award för »Årets bästa kriminalroman« i USA. Entry Island är Peter Mays nya fristående kriminalroman. »Jag kan varmt rekommendera denna till alla som gillar Mays tidigare böcker - och även till alla övriga!« | MEST LENAS GODSAKER »Peter May är skicklig skribent och han målar fram miljöerna och karaktärerna på ett levande sätt.« | ROSEMARI SÖDERGREN, KULTURBLOGGEN »Miljöerna är som alltid fantastiskt beskrivna.« | BOKSTUNDER En modern mordhistoria som också ger en fascinerande glimt av en skamlig och ofta förbisedd del av Storbritanniens historia.« | THE INDEPENDENT »Peter May följer upp sin suveräna Lewis-trilogi med en lika uppslukande ny roman.« | THE TIMES
Kombinationen brott och romantik fungerar alldeles utmärkt ihop i denna bok. Själva idén med denna bok, en man som möter en kvinna för första gången och känner igen henne och i egenskap av polis måste förhöra henne för mordet på hennes man är fascinerande. Hur kan Sime känna igen Kirsty? Hon har inte lämnat Entry island på flera år och han har aldrig någonsin besökt ön. Och vad har Simes förfäders gamla dagböcker med det hela att göra? Sime känner att han måste finna ut koppling mellan dem samtidigt som han måste finna ut vem som mördade hennes man och rentvå Kirsty.

Jag älskar verkligen hur Peter May blandar ihop det förflutna med nutid, hur sammantvinnande det hela blir ju mer man läser om hur Sime försöker reda ut hur hon kan kännas så familjär. Att det samtidigt är en mordutredning gör det hela mer intensivt.

Jag tyckte speciellt mycket om bokens slut. Att man får svar, men att slutet ändå är öppet vilket gör att att man börja fundera på vad som kommer att hända härnäst. Det kan kännas lite frustrerande, men i slutändan så är det nog ändå ett perfekt slut, för det slutar så hoppfullt.