The Mars Room

Bok av Rachel Kushner
En bladvändare, av den otäckare sorten, och den kryper tätt inpå. Vi-Läser Gastkramande, och djupt trovärdig. M-Magasin Blixtsnabba iakttagelser i koncentrat, av en värld som inte borde få finnas. Dagens Nyheter Så briljant och övertygande skriven att man tror att den är en dokumentär. Aftonbladet Alldeles ljuvlig, en bladvändare som får dig att glömma allt utom läsningen. Skånska Dagbladet En brutalt bra bok. Tara Gripande berättelse om en ung kvinna som aldrig fick en ärlig chans. Damernas värld THE MARS ROOM är namnet på strippklubben där Romy arbetade för att försörja sig, och där mannen hon dödat gjorde henne till sin. Nu avtjänar hon dubbla livstidsstraff på en högsäkerhetsanstalt. Det är en hård, sjuk och skitig tillvaro men ännu hårdare är att hon inte får träffa sin son, som hon förlorat vårdnaden om för att ha försökt skydda. Med osentimental skärpa och dräpande humor skildrar Rachel Kushner makt och vanmakt på ett sätt som får Romy och personerna som flankerar hennes liv att krypa under huden. Tillsammans med inslag ur Unabombarens perspektiv blir det en svidande kommentar till hur samhället skapar sina skyldiga. THE MARS ROOM valdes till årets bästa bok i TIME Magazine, samt var Man Booker-finalist och Andrew Carnegie-nominerad Hårdkokt, empatiskt och fingertoppskänsligt levererar den käftsmällar som känns rakt igenom äkta. Margaret Atwood Det här är på riktigt. Omskakande, fruktansvärt, passionerat och roligt. Stephen King En av de bästa böcker jag läst om vår tids USA. Karl Ove Knausgård RACHEL KUSHNER är en av sin generations mest kända och originella författare. Hon skriver med absolut gehör för den verkliga världen. The Mars Room är ett lika realistiskt som skrämmande porträtt av fängelser och det så kallade rättssystemet i Kalifornien, där boken nu är officiellt bannlyst. Båda hennes föregående romaner (Telex from Cuba och Eldkastarna) var bästsäljare och finalister i National Book Award. Med The Mars Room har hon dessutom blivit Man Booker-finalist, nominerats till en Andrew Carnegie-medalj och Goodreads Choice Awards, samt kommit till final i National Book Critics Circle och vunnit det franska Prix Médicis étranger. Hennes romaner har översatts till 24 språk och hon har publicerats i New York Times, Harpers, New Yorker och Paris Review. Hon är bosatt i Los Angeles.
När jag läste baksidestexten på denna bok så fastnade jag direkt och kände att detta är en bok för mig - gripande och stark berättelse. Dessutom är den utsedd till årets bok på Time Magazine och jag har både läst och hört många lovord om boken, men tyvärr blev jag besviken och tycker inte att den håller det jag förväntar mig av boken.

Bokens story i sig är väldigt gripande, skrämmande och smutsig. Vi får följa Romy som arbetat på på strippklubben The Mars room men nu sitter hon i fängelse och avtjänar dubbla livstidsstraff efter att ha dödat en man. I boken växlar det mellan Romys liv i fängelset och det liv hon levde innan. Jag tycker att hela boken är rörig och jag har svårt att hänga med i svängarna - om var/när/vem det skrivs om, hela boken känns väldigt ostrukturerad. Personligen hade jag velat läsa mer om tiden i fängelset och vilka känslor som Romy hade. Boken berörde mig inte, vilket den egentligen borde göra med tanke på vilken story det är.
Jag läste dock ut boken i förhoppning att min känsla skulle ändras under tiden, men tyvärr inte. Boken får godkänt för att den i grunden har en gripande storyn.