Frida Kahlo : en biografi

Frida: a biography of Frida Kahlo
Bok av Hayden Herrera
“Frida Kahlo: En biografi” är en mycket välskriven bok om den mexikanska konstnären Frida Kahlo. Den berömda amerikanska konsthistorikern Hayden Herrera skriver en omfattande och analytisk bok om den mytomspunna konstnären. Boken lyfter fram viktiga detaljer från Kahlos privatliv, bland annat äktenskapet med Diego Rivera, och analyserar kopplingarna mellan Kahlos konst, privatliv och samtid.
Under den termin jag pluggade motsvarande statsvetenskap i Mexiko hann jag med att upptäcka en hel del av vad landet har att erbjuda. Bland annat besökte jag och mina roomies Frida Kahlos hus. Efter att ha besökt huset blev jag mer fascinerad av Frida och har verkligen sett framemot att läsa denna bok.
Jag tänker att en verkligen måste ha ett genuint intresse av just Kahlos konst eller person för att uppskatta denna bok. Eller att man köper den för dess omslag som är otroligt vackert!
Under tiden en läser får en också en historielektion rörande Mexikos historia, vilket kan kännas både roligt men ibland lite långdraget. Jag som läsare förstår dock Frida bättre och ser hur hon präglas av sin samtid.
Jag ger boken en 3:a i betyg då den är bra, men för mig blev det lite väl detaljerat. Jag tror dock att den som är konstintresserade och vill veta mer om varför vissa tavlor skapats kan ge boken ett ännu högre betyg.
“Frida Kahlo: En biografi” är en mycket välskriven bok om den mexikanska konstnären Frida Kahlo. Det är en av de mest omfattande böcker om den mytomspunna konstnären som först efter sin död fick det erkännande som hon förtjänar. Boken lyfter fram viktiga detaljer från Kahlos privatliv, bland annat äktenskapet med Diego Rivera och trafikolyckan som förändrade hennes liv. Det som märker ut denna bok är dock analyserna och kopplingarna mellan Kahlos konst och privatliv. Resultatet blir en närgången granskning av en av 1900-talets viktigaste konstnärer.

Frida Kahlo levde år 1907-1954 i Coyoacán i Mexico City i Mexiko. Idag är hon känd som en av världens främsta kvinnliga konstnärer genom tiderna, men denna status fick hon inte erhålla när hon levde. Då var hon mest känd som hustrun till konstnären Diego Rivera. Först under 1970-talet under feminismens genomslag blev det uppmärksammat att många kvinnliga och icke-västerländska konstnärer, däribland Kahlo, uteslutits från konsthistorien. Idag anses hon vara en av de viktigaste kvinnliga konstnärerna genom tiderna samt en feministisk ikon och en nationell hjälte. Hennes konst, som främst utgörs av självporträtt, skildrar både mexikanska traditioner och en kvinnas erfarenheter. Hennes konst ifrågasatte genus, klass, identitet och etnicitet i samhället hon levde i. Detta gör även att hennes konst är en samtidsberättelse.

Författaren Hayden Herrera är en berömd amerikansk konsthistoriker samt Guggenheim Fellowship-pristagare. På ett mycket imponerande sätt lyckas hon beskriva Frida Kahlos liv och konst. Boken är djup och analytisk där författaren gör professionella granskningar av Kahlos privatlivs betydelse för hennes konstnärliga uttryck. Bland annat tar hon upp de barndomen under den mexikanska revolutionen, de många kärleksaffärerna, äktenskapet med Diego Rivera, hennes politiska engagemang i kommunistpartier och inte minst olyckan år 1925 som förändrade Kahlos möjligheter att få barn.

Denna biografi är mycket välskriven och full av vackra bilder och foton. Den är ett måste för alla som är intresserade av Frida Kahlo eller konst i övrigt. Den passar även för personer som är samhällsintresserade eftersom Kahlos konst är en viktig del av Mexikos nutidshistoria och kvinnors kamp. Det är en mycket omfattande biografi som går in på djupet.