Anne på Grönkulla, #2

Vår vän Anne

Anne of Avonlea
Bok av Lucy Maud Montgomery
Anne Shirley från Anne på Grönkulla är sjutton år gammal i denna del två i serien om flickan Anne med de röda lockarna. Nu har hon vuxit sig stor nog att undervisa i sin gamla skola där hon får nya vänner, och tillsammans råkar de på många äventyr. 'Vår vän Anne' är den andra boken i serien om Annes äventyr. I originalöversättning av Karin Lidforss Jensen Lucy Maud Montgomery (1874-1942) växte upp på en ö i Kanada, i samma område som böckerna om Anne utspelar sig. Till att börja med hittade hon ingen som ville ge ut hennes böcker om Anne på Grönkulla, men de väl gavs ut blev de en stor succé. Böckerna har filmatiserats ett antal gånger och även spelats in som TV-serie. Böckerna om Anne på Grönkulla följer den pratglada flickan Anne Shirley med rött hår, fräknar och stor fantasi, och har blivit odödliga klassiker som fängslat läsare i alla åldrar i över hundra år. Här får vi följa den föräldralösa drömmaren Anne, som växer upp på Prins Edwards ö i Kanada.
Anne på Grönkulla är bok som alla borde läsa, den passar bra för både barn och vuxna.
Men en sak är viktigt, man måste ha sin fantasi med sig in i dessa böcker som är helt magiska.

Boken handlar om elvaåriga Anne, en föräldralös liten flicka med rött hår, fräknar och med en väldigt perfekt näsa.
Som anländer till en plats vid namn Grönkulla. Där hon för första gången på träffa hennes fosterföräldrar, men det blir inte riktigt som hon hade tänkt sig då de förväntade sig en pojke. Vad kommer hända med Anne ? Flickan med de stora orden, drömmarna hon som älskar att sväva bort i fantasin och det omöjliga. Kommer hon någonsin hitta sin plats i Grönkulla? Kommer hon alltid att få plågas av hennes yttre det där skrikiga röda håret? Detta kommer bli ett äventyr, av både motgång och uppfyllda drömmar.

Älskar den här boken, otroligt mycket då den verkligen ger uttryck för fantasin och orden som används är så vackra.
Man ser världen lite på ett annat sätt efter att man läst de här böckerna, den blir plötsligt mer fantastisk och möjligheterna desto fler.
Utav de tre böckerna som ingår i serien är just tvåan mest rolig och intressant. Äventyr och knäppa idéer avlöser varandra i fristående berättelser som alla är mycket underhållande. Anne är föräldrarlös bor hos styvföräldrar som är mycket omtänksamma och snälla men snälla Anne har många idéer och alla är inte så lyckade och hon drömmer om att bli lärarinna när hon blir stor.