Anne på Grönkulla, #1

Anne på Grönkulla

Anne of Green Gables
Bok av Lucy Maud Montgomery
"Anne på Grönkulla" är den första boken i en lång serie om det rödhåriga yrvädret och barnhemsbarnet Anne Shirley, som flyttar in hos syskonen Marilla och Matthew Cuthbert. Marilla är sträng och bestämd medan Matthew är snäll och medgörlig, vilket gör att Matthew och Anne snart blir goda vänner - trots att Anne egentligen skulle varit en pojke...
Första boken om Anne där hon anländer till sina styvföräldrar med tåg och dom får en överraskning för dom trodde hon var en kille och en jobbig start blir till ett lyckligt slut. Mycket underhållande bok som är både känslosam och rolig.
Såg tv-serien som ung men har inte läst boken förrän nu som vuxen.

Anne är en föräldralös flicka som av ett misstag hamnar hos syskonparet Cuthbert. Hon har nära till både gränslös glädje och sorg. Hennes vilda fantasi livar upp gården Grönkulla.

Detta är en rolig bok och Annes humörsvängningar och fina syn på livet leder till flera skratt. Det är kanske inte en bok som förändrar liv, men det är trevlig underhållning i stunden.
Författarinnan Lucy Maud Montgomery, mer känd som L. M Montgomery, har skrivit en underbar serie böcker om den lilla rödhåriga barnhemsflickan Anne. Hon har på många sätt förändrat livet för syskonparet Marilla och Matthew Cuthbert, som egentligen hade skickat efter en pojke...

Originaltiteln på boken är "Anne of Green Gables" och berättelsen utspelar sig i östra Kanada, närmare bestämt på Prince Edward Island, där också författarinnan bodde under barndomens dagar. Detta är någonting som märks tydligt på författarinnans fantastiska miljöskildringar, som tar läsaren med till livet på och omgivningarna runt Grönkulla på ett kärleksfullt och levande vis.

Men livet på Greengables blir allt annat än perfekt, både för det lilla yrvädret Anne eller för det till åren komna syskonparet Cuthbert, även om Anne hittar en bästis för första gången. När Anne börjar skolan blir hon retad, inte minst för sitt röda hår som hon till slut lyckas färga. Dock inte till en helt lyckad färg. Dessutom råkar hon vid ett tillfälle dricka vin istället för saft, vilket självklart ställer till det både för henne själv och för syskonen Matthew och Marilla som redan har fullt upp med att få rätsida på flickan som skulle ha varit en pojke.