The Enzo Files, #3

En kamp mot klockan

Blacklight Blue
Bok av Peter May
 Enzo Macleod har diagnosticerats med en dödlig sjukdom och försöker samtidigt lösa ett av de mest förbryllande kalla fallen i Frankrikes historia. Tiden håller på att rinna ut för honom, i mer än en bemärkelse. Som om det inte vore illa nog blir hans dotter nästan dödad, Enzo själv blir rånad - och därefter häktad. Någon försöker smutskasta honom. Och sätta dit honom för mord. Det blir snart uppenbart att en mördare, som hittills alltid lyckats komma undan, nu har trätt fram ur det förflutna och är beredd att göra vad som helst för att stoppa Enzo. Som i sin tur tvingas göra bruk av all sin rättsmedicinska kunskap för att lösa fallet - innan det är för sent...   PETER MAY [f. 1951] är en flerfaldigt prisbelönt skotsk romanförfattare, bosatt i Frankrike, vars böcker sålt i över 4 miljoner exemplar. Hans Lewis-trilogi om Edinburgh-polisen Fin Macleod har hyllats av kritikerna både internationellt och i Sverige, och har vunnit en rad priser, bland annat Cezam Prix Littéraire Inter CE i Frankrike och The Barry Award för »Årets bästa kriminalroman« i USA. »Peter May är en av mina nya favoriter.« | Magnus Utvik, Gomorron Sverige, SVT »Peter May har en oerhört stark förmåga att skriva fängslande.« | Johannas Deckarhörna
Den tredje boken i serien om den före detta kriminalteknikern Enzo Macleod. Den här gången försöker han få fast en mördare som har riktat in sig på att få Enzo ur vägen en gång för alla. Hans dotter Kirsty blir utsatt för ett attentat, hans yngsta dotter Sophies pojkvän förlorar sitt älskade gym i en mordbrand och Enzo själv får fullt upp med att rentvå sig själv från ett mord som han inte har begått. Som om detta inte vore nog så blir han även diagnostiserad med en dödlig sjukdom. Det blir sannerligen en kamp mot klockan när han försöker lösa ytterligare ett kallt fall som gäckat det franska poliskåren i åratal och tiden är på väg att rinna ut.
Man kan läsa dessa böcker helt fristående men jag tycker att man har mycket givet av att läsa dem i ordning för handlingen går framåt och man får följa de olika karaktärerna i deras liv.