Ruth Galloway, #12

Irrbloss

The Lantern Men
Bok av Elly Griffiths
Det mesta är nytt i Ruth Galloways värld. Hon har en ny partner, ett nytt hem och ett nytt jobb. Men när hennes gamla kollega kriminalkommissarie Harry Nelson tar kontakt och ber om hennes hjälp kan hon inte motstå att säga ja. Den dömde mördaren Ivor March har äntligen erkänt att han faktiskt mördat fler personer, något Nelson alltid misstänkt, men Ivor tänker inte berätta var de är begravda om inte Ruth kopplas in på fallet. Ivor March berättar för Ruth att han har mördat fyra kvinnor, och att deras kroppar är begravda nära en by vid kärren, som sägs vara hemsökta av irrbloss. Men är Ivor March ett irrbloss som lurar Ruth tillbaka till Norfolk? Har han en dold plan, och varför är Ruth så viktig för honom? Är det säkert att de sett det sista liket?
12:e delen i deckarserien om arkeologen Ruth Galloway och polisen Nelson, som har ett barn ihop men som inte är tillsammans. Det är så här deckare jag gillar allra mest. Det är inte brottet som är huvudsaken, även om författaren lagt ner mycket tid för att beskriva dem intressant och trovärdigt, utan det är relationerna mellan Ruth och Nelson och alla bipersoner som är intressant. De utvecklas hela tiden och även bipersonerna, partners, barn, kollegor, chefer, vänner... är också noga utmejslade. Det är helt enkelt intressant att återkomma till den speciella miljön - en by vid sankmarkerna - och till alla "gamla bekanta" och se och höra vad som hänt sedan sist.
Hela serien om Ruth Galloway är deckare när de är som bäst! En intressant och sympatisk huvudperson (arkeolog), vars relationer till de andra karaktärerna i serien utvecklas och ändrar form i bok efter bok. Lagom rysliga mordhistorier som ger böckerna driv men den stora behållningen är karaktärerna och deras utveckling.
Rekommenderas för den som gillar deckare
Man har verkligen lärt känna Ruth Galloway , Nelson o resten av folket . Detta är del 12 . Och den dömde mördaren Ivor March bekänner att han mördat fler kvinnor men tänker inte tala om vart de är om inte Ruth kopplas in. Så Nelson får ta kontakt med Ruth De får veta att de är begravda vid en by , vid ett kärr där det sägs att det hemsöks av irrbloss Jag gillar verkligen o få krypa ner o läsa om Ruth ... saltängarna ... charmig beskrivande miljö ... o udda karaktärer men denna var lite väl seg Den tog sig i slutet och jag kommer naturligtvis läsa nästa . Man vill ju veta vad som händer med dem.
Tomten var lite knasig förra året och kom med två likadana böcker. Som tur var hade det ena exemplaret inhandlats i fysisk bokhandel och kvittot fanns kvar. Jag bytte till mig den tolfte delen i Elly Griffiths Ruth Galloway-serie, Irrbloss.

Rättsarkeologen Ruth Galloway har flyttat till Cambridge och blivit sambo med Frank. Hon har jobb på universitetet och lever annars ett stilla familjeliv med sin sambo och dottern Kate. Men så vill en dömd seriemördare plötsligt berätta var han har gömt ytterligare offer. Han kräver att Ruth ska leda utgrävningarna. Ruth finner sig vara tillbaka i Norfolk för att jobba med fallet tillsammans med Harry Nelson, pappan till Kate. Inte helt okomplicerat.

Ruggigt och spännande som alltid. Författaren blandar nutid med dåtid. Ruth försöker finna sig tillrätta i sitt nya liv i vilket också ingår att skriva böcker. Jag tycker tyvärr att Ruth har tappat lite av sitt kantiga jag. De ironiska/sarkastiska tankarna och kommentarerna lyser nästan helt med sin frånvaro. Det är synd, för Ruths personlighet utgör en stor del av det jag gillar med den här deckarserien. Icke desto mindre är det en bra och välskriven bok.

Seriemord är alltid obehagligt att läsa om och det gäller att vara säker på vem mördaren är, annars går h*n ju lös… Mot slutet blir det en riktigt spännande mördarjakt och jag lyckas inte lista ut mördarens identitet i förväg – pluspoäng för det.

Mitt omdöme blir högt.
Älskar ruth galloway och hennes gäng. Älskar hur elly Griffiths beskriver miljöerna. Känns som man befinner sig i Norfolk.
Jag gillar att läsa om Saltängarna och Ruth Galloway. Det är en serie som är trevlig och lite småcharmig fast den innehar ett och annat mord. Jag har läst alla böcker innan i serien och när jag såg att del 12 om Ruth släppts, så var jag tvungen att köpa den. Det är roligt att återse Ruth och alla de andra välbekanta figurerna i serien och det är lätt att komma in i boken tack vare att allt är så välbekant. Men det går inte att komma ifrån att det är oändligt segt större delen av boken och inte förrän man närmar sig slutet drivs spänningen upp rejält. Då blir det istället så spännande att jag måste sträckläsa boken för att få reda på hur det slutar. Men författaren är smart och klämmer till med en riktig cliffhanger till slut, så jag bara måste läsa nästa del om Ruth också!
Jag älskar böcker som utspelas i England.
Gärna i karga, ödsliga landskap eller små byar med söta stenhus. Deckare går bra men även övriga genrer. Har läst allt av Griffiths i serien om Ruth. Dessa har en perfekt kombination med engelsk miljö , arkeologi och omöjlig kärlek. Tycker dock inte om de svenska översättningen utan har läst de flesta på originalspråket, ett skäl har också varit att tålamodet inte funnits att orka vänta på svenska utgåvan.

I derna bok har Ruth nytt jobb, nytt hem och ny partner. Nelson finns också kvar och nu försöker den dömde mördaren March erbjuda honom en uppgörelse. Finns det fler av March offer att upptäcka?

The Lantern Men är lika bra som en Ruth Galloway historia brukar vara. Man läser, läser och läser, det tar slut alldeles för snabbt och man vill genast ha en ny att sätta tänderna i !