Parfymen

Perfume
Bok av Patrick Süskind
En thriller som utspelas på 1700-talet. En man med extraordinärt luktsinne som är besatt av dofter och av att tillverka den bästa möjliga parfymen. Han är beredd att göra vad som helst för att få tag i den perfekta doften – trots att det innebär att han behöver mörda unga, oskuldsfulla kvinnor för att kunna utvinna den.
En makaber film om en man med ett onaturligt välutvecklat luktsinne. Hans besatthet av dofter gör att han vill utvinna kvinnodoften och göra en parfym av den, vilket slutar med att han blir en seriemördare. Det är en väldigt speciell film som jag har sett flera gånger, man antingen älskar den eller hatar den.
Grenouille föddes i Paris i början av 1700-talet. Hans mamma ville inte veta av honom och de ammor som tog sig an honom gjorde det enbart för pengarnas skull. Ingen gillar Grenouille, och de människor som råkar befinna sig i närheten av honom upplever obehag, utan att riktigt förstå varför.

Grenouille har ingen kroppslukt, däremot har han ett utmärkt luktsinne. Han kan spåra en viss människa och dennes lukt på flera kilometers avstånd. Lukten blir en besatthet för honom, han börjar tillverka parfymer och det är särskilt en sorts lukt som intresserar honom – lukten hos unga kvinnor. Han gör vad som helst för att få ut denna extraordinära doft.

Süskind har med denna bok skrivit en riktigt otäck och obehaglig 1700-talsthriller som är svår att slita sig från. Det är en berättelse om en mördare med ytterst ovanliga uppsåt.