Den unge Werthers lidanden

The Sorrows of Young Werther
Bok av Johann Wolfgang von Goethe
  Werther, en ung och passionerad konstnärssjäl, anländer till den lilla orten Wahlheim. Han fascineras genast av det enkla livet på landsbygden och träffar Lotte, en vacker flicka som tar hand om sina syskon efter moderns död. Trots att hon är trolovad kan inte Werther undgå att bli hejdlöst förälskad i henne. Den unge Werthers lidanden var Goethes stora genombrott. Redan när den publicerades 1774 blev den arketypen för det som kallas Sturm und Drang-perioden och snart var både wertherdräkt och wertherfeber begrepp runt om i Europa. Norstedts, 199 s.
Fler hundraårig kärleks roman med mycket hjärta och smärta. En klassiker man inte får missa om obesvarad kärlek och åtrå. Filosofisk och poetiskt mästerverk som håller än idag.
En bok skriven i brevform. Werther skriver brev till en vän där han beskriver sin obesvarade förälskelse till Lotte. Lotte är redan förlovad till Albert vilket gör Werther ännu mer förtvivlad. Hans olyckliga kärlek blir för jobbig att han väljer att någon av Albert han och Lotte måste försvinna.
Man får se djupt in i Werthers själ utan att få veta mer än nödvändigt om omständigheterna. Man följer hans sinnes utveckling som om den vore ens egna. Det är en sån idyllisk miljö men melankolisk roman. Den ger så dubbla känslor, att få uppleva Werthers starka kärlek, men med konsekvensen av ett krossat hjärta.