Förvandlingen

The Metamorphosis
Bok av Franz Kafka
Boken ”Förvandlingen” av Frans Kafka är en kort roman eller en novell skriven under modernismen. Boken handlar om Gregor som en morgon vaknar upp i sängen och märker att han förvandlats till en jättelik insekt. Genom boken får vi sedan följa hur han under ett antal månader behandlas och bemöts av sin omgivning.
Underbar skildring som väcker många frågor. Man behöver läsa koncentrerat för att upptäcka den djupare meningen.
I den här klassiska novellen möter vi handelsresanden Gregor Samsa som en dag vaknar upp och är förvandlad till en enorm skalbagge. Kafka skildrar familjens reaktioner och Gregors tankar i en psykologisk berättelse om existens och alienation, fylld av metaforer och där oändligt mycket finns skrivet mellan raderna. Det här är en bok som går att läsa och analysera om och om igen!
Gregor vaknar och stirrar på klockan, han har försovit sig, och till råga på allt har han av någon märklig anledning förvandlats till en jättelik insekt över natten. Förvandlingen av Frans Kafka handlar om just detta. Hur en vuxen man över en natt, utan någon egentlig förklaring, förvandlas till en skalbagge och hur detta får personen i fråga, Gregor, och hans omgivning att reagera.

Boken kan vara lite svår att förstå sig på och ta till sig. Men tittar man lite djupare finns en mängd metaforer som Kafka försökte använda sig av för att med denna bok förmedla något. Bland annat det förakt och den avsky som familjen känner för den jättelika insekten som en gång var deras bror och son. Kan yttre omständigheter och så egentligen banala saker som utseende få oss att totalt ändra uppfattning om en person? Kafka vill få oss att tänka till att fundera.

Boken är skriven med ett språk som är lätt att följa. På grund av den något abstrakta handlingen och det något svåruppfattade budskapet kan den dock kanske upplevas en aning tungsmält för en ovan läsare. Jag kan därför rekommendera den till de som kanske har lite mer erfarenhet av läsning och vill ta sig an en riktig klassiker.