Dracula

Bok av Bram Stoker
En hemlighetsfull adelsman i Transsylvanien ryktas vara intresserad av att flytta till London. Med förhoppning om att göra sitt livs affär reser den unge advokaten Jonathan Harker dit för att möta Greve Dracula. Efter mötet startar en kamp om tiden för att stoppa de planer som Dracula har för London, och de i Harkers närhet.
En klassiker jag har läst många gånger. Berättelsen är gripande och det är en sådan där bok som alla borde läsa.
En riktigt fin fin skräckromantisk roman som lever upp till sin klassikerstatus. Att läsa Dracula i modern tid är en upplevelse, inte minst sett till den påverkan romanen haft och fortfarande har i populärkulturen. Detta är en roman man tror att man har koll på för att sedan inse att man inte alls har så bra koll på. Jag blev positivt överraskad och drogs snabbt in i handlingen.

Över förväntan bra!
1816 sitter Bram Stoker tillsammans med några vänner, bland annat Lord Byron och Mary Shelley, vid en liten sjö i Schweiz på semester. För att få dagarna att gå roar de sig med att berätta skräckhistorier för varandra. I denna mylla av berättarglädje föds tanken på vampyren Dracula, som från sitt slott i Transsylvanien förälskar sig i en mänsklig kvinna i London. Snart beger han sig dit och i spåren lämnar han en rad offer tömda på blod.
Detta är en ganska daterad skräckhistoria jämfört med mycket som produceras idag, men det är en klassiker som ger både kalla kårar och ett visst obehag för att vara vaken om natten.