Krönika om ett förebådat dödsfall

Chronicle of a Death Foretold
Bok av Gabriel García Márquez
Santiago Nasar är dödsdömd, och hela byn vet om det. Utom han själv. Från stunden han vaknar den morgonen kl 5.30 tills att han mördas en och en halv timme senare är det många som letar efter honom. Några för att varna, andra för att ha ihjäl honom. Men vad var det egentligen som hände?
Fick läsa denna på engelskan i skolan. Uppskattar att jag fick läsa den men den va inte bra i mitt tycke. För att inte spoila för mycket men ändå tillräckligt så handlar det om ett mord. Redan i första meningen får vi veta vem som är offret. Sedan ganska kvickt avslöjas även mördaren och även motivet. Det byggs egentligen ingen spänning och händer inget oväntat som får en att vilja fortsätta. Därav inget för mig, ingen sidvändare direkt...
Den här krönikan har ett mycket intressant sätt att berätta om den där morgonen när Santiago Nasar mördades. Handlingen hoppar fram och tillbaka i tid, och mer eller mindre en och en halv timme blir till en hel bok. Det handlar om att försvara sin heder först och främst, och att fråga sen, och dessutom om den acceptans för detta som fanns i hela samhället. Jag tycker att det är en bra bok, berättad på ett intressant sätt. Allt som händer, om än oväntat först, blir oundvikliga självklarheter och sakta men säkert klarnar hela bilden av vad som verkligen hände den där morgonen.