The Cemetery of Forgotten Books, #1

Vindens skugga

The Shadow of the Wind
Bok av Carlos Ruiz Zafón
Daniel är 10 år när hans far introducerar honom för de bortglömda böckernas gravkammare i Barcelonas antika kvarter. Pojken börjar läsa boken Vindens skugga och efter en natt har han läst färdigt boken. De gåtor som boken innehåller fyller Daniels liv och han blir besatt av att hitta svaren på alla de problem och gåtor som boken innehåller. Något som kommer att prägla Daniels liv för all framtid.
I Vindens skugga lär man känna en mängd intressanta personer och jag uppskattar särskilt de partierna av boken som är dedikerad till enskilda karaktärer och deras livsöden men det är framförallt bokens gåtfulla och mystiska handling som trollband mig då jag är väldigt förtjust i böcker som först i slutet avslöjar alla sina hemligheter. Även miljöbeskrivningarna av Barcelona var underbara och bidrog till att boken var en perfekt höstläsning. Vindens skugga är definitivt en av de bästa böckerna jag har läst i år.
När boken Vindens skugga kom ut 20001 slukade jag den. Först på svenska, sedan på spanska. Det var som att återbesöka Barcelona där jag tidigare varit utbytesstudent, men i en annan tidsepok. Dessutom var ett centralt tema i boken just böcker. Bokens huvudperson, Daniel Sempere, får följa med sin far, som äger ett antikvariat på Calle Santa Ana, till De bortglömda böckernas gravkammare i de gotiska kvarteren i den gamla delen av Barcelona. Där börjar denna magiska berättelse.

”Varje bok du ser här är besjälad. Besjälad av den som en gång skrev boken, av alla dem som har läst den, levt sig in i den och drömt om den.”

Läs! Läs! Läs! (Eller lyssna på Jonas Karlsson som gör en riktigt fin inläsning)
En fantastisk historia som är svår att förklara så att en gör den rättvisa. Historien om Daniel och de glömda böckernas kammare är magisk och det är en historia att uppslukas av. Det är en historia som växer fram och plötsligt är en som läsare fången i vad som visar sig vara ett mysterium som man aldrig vill ska ta slut. En bok att återvända till.
En bok som en bara älskar!! Har läst den fyra gånger och upplever nya saker varje gång. Kärlek, svartsjuka, mord.. Innehåller allt och lite till. Avundas dig som inte läst den än. Finns tre böcker till; (i samma serie) men de är inte riktigt lika bra.
De glömda böckernas bibliotek. Följ med i Barcelonas gränder, följ med på ett magiskt äventyr och du känner att du går sidan om karaktärerna för varje blad du vänder. Jag är inte glad för fantasy och denna är väl på gränsen men jag älskade denna bok! Böcker som av mig får en puss på omslaget efter att blivit utläst är värda 6/5 i betyg. Vindens skugga till hör dem
Bokens handling utspelar sig i Barcelona efter andra världskrigets slut. År 1945 är Daniel Sempere 10 år. Han bor med sin pappa i samma hus som familjens antikvariat. En dag får Daniel följa med pappan till ”De bortglömda böckernas gravkammare”. Platsen är hemlig och inrymmer ett bibliotek med bortglömda böcker vars historia ingen vet något om. Endast ett fåtal bokälskare känner till denna gravkammare. För den som besöker platsen för första gången är det tradition att ”adoptera” en bok. Daniel ska således välja en enda bok och ge den sitt beskydd så länge han lever. Hans val faller på en röd bok med gyllene bokstäver, Vindens skugga av Juliàn Carax. Samma natt läser Daniel hela boken utan att sova en blund. Fascinationen för boken gör att han vill ta reda på mer om dess författare. När han blivit vuxen söker han på allvar svar på alla sina frågor om den gåtfulla Juliàn Carax och hans litterära verk. Det Daniel får erfara är att någon bränner alla böcker författade av Carax och att spåren efter författaren sopas igen. Daniels nyfikenhet försätter honom i fara och det dröjer inte länge förrän han har, den minst sagt bindgalne tyrannen, kommissarie Fumero i hasorna. Han börjar dock förstå författarens liv i samma stund som han inser likheterna med sitt eget.

Det bästa med denna succéroman av Carlos Ruiz Zafón med originaltiteln ”la sombra del viento” (Vindens skugga på spanska) är, förutom det förträffliga språket, all mystik och gåtfullhet kring en bok och dess författare samt hur allt knyts ihop till slut. Läsaren får svar på sina frågor, liksom Daniel Sempere. Mindre bra är att boken emellanåt kan uppfattas långsam och rent av tråkig, men det är övergående. Jag kan rekommendera Vindens skugga till alla bokälskare som vill ha en trevlig stund med vemodig romantik och trollbindande spänning och som samtidigt är mottagliga för mystik i tidens anda.
Min flickvän tipsade om den här boken och jag var först skeptisk men efter några kapitel var jag fast. Det är en spännande historia utan att vara en deckare - det är snarare en vacker skildring av livets och kärlekens mysterium. Mycket läsvärd.