You series, #1

Du

You
Bok av Caroline Kepnes
När hon kliver in i bokhandeln där han arbetar är han förlorad. Han måste få veta allt om henne. Måste få ha henne för sig själv. Så han börjar följa efter henne, spionera när hon träffar andra män, bryta sig in i hennes lägenhet, stjäla hennes telefon och hacka hennes e-post. Han kommer inte att låta något, eller någon, stå i vägen för deras kärlek. Guinevere har författarambitioner och arbetar hårt på att upprätthålla sitt sociala nätverk och är till en början avvisande mot Joe, killen bakom disken i bokhandeln. Men han är smart och rolig och så småningom börjar hon inse att han kanske skulle passa henne perfekt. Så när hennes pojkvän plötsligt försvinner, kan hon inte längre motstå Joe och de båda inleder ett förhållande där besatthet och lögner sätter destruktiva hjul i rullning. Du är en gastkramande skildring av den livsfarliga passion som uppstår när två starka men skruvade personligheter möts. Joe är anti-hjälten som erövrar hjältinnan genom att bryta mot varje paragraf i kärlekens regelbok. Guinevere är en målmedveten tjej som är van att använda både kärlek, sex och lögner som maktmedel för att nå dit hon vill. Den här briljanta, perverst romantiska relationsthrillern håller fast läsaren till sista meningen och lämnar oss med en känsla av att just ha blivit påkörda av ett tåg.
Jag såg Netflix-serien innan jag lyssnade på Caroline Kepnes roman "Du", så jag visste vad jag hade att vänta mig.

Det är en del likheter mellan boken och serien, men också en hel del skillnader. Därför tyckte jag att det var intressant och spännande att lyssna på boken, trots att jag redan hade sett serien.

"Du" är en välskriven roman som både är rolig och skrämmande. Johan Svensson var väldigt duktig som inläsare och passade perfekt som Joe Goldberg. Fast jag upplevde Joe Goldberg som mer stalker-aktig i serien än i boken. Jag tyckte att han var ett strå vassare i serien.
Caroline Kepnes bok Du hittade jag på loppis. Jag visste inget i förväg om varken författare eller bok, men det var nåt med omslaget som fångade mig.

Joe jobbar i en bokhandel – så långt känns allt normalt och intressant. Guinevere Beck kommer till bokhandeln. Joe vet direkt att det är henne han vill ha. Ett problem är dock att hon inte är så lättfångad. Joe har emellertid inga problem med att göra vad som helst för att röja alla slags hinder, även mänskliga, ur vägen för att nå målet.

Detta är författarens debutroman som kom ut 2015. Sen dess har hon även gett ut en uppföljare, Gömda kroppar, i augusti 2016. På det häftiga omslaget anges att detta är en thriller. Jag skulle vilja kalla boken lite mer än så, ungefär en erotisk psykologisk thriller. Den handlar på sätt och vis om stalkning och hur sociala medier kan användas på ett riktigt sjukt sätt.

Det är nåt fruktansvärt obehagligt i stämningen som skickligt byggs upp av författaren. Redan från början funderar jag på om jag verkligen lär gilla den här boken eller inte och om hur slutet blir. Jag gissar att slutet blir en katastrof, vilket stämmer på sätt och vis. Och ändå inte. Eller… tja… Det här är verkligen en annorlunda roman. Den som gillar såna ska absolut läsa den. Jag blir inte riktigt klok på den. Nu när jag vet att den har en uppföljare är det självklart att jag ska läsa den också!

Mitt omdöme blir högt.