Madicken

Bok av Astrid Lindgren
Madicken bor på Junibacken tillsammans med sina föräldrar, sin lillasyster Lisabet och hembiträdet Alva. Hon hittar på upptåg och är nyfiken på livet och läsaren får följa med på både det ena och andra. Boken ger också perspektiv på hur samhället såg ut under första världskriget och hur olika människors livsöden kunde vara.
Den första boken om Madicken släpptes redan på 60-talet och den här berättelsen blev startskottet för en serie böcker om Madicken och Junibacken. Det kända museet i Stockholm som utöver Astrid Lindgrens Värld erbjuder en inblick i Astrid Lindgrens magiska berättelser, heter just Junibacken. På Junibacken bor inte bara Madicken, även om berättelsen har hennes perspektiv. På Junibacken bor också Madickens föräldrar, hennes lillasyster Lisabet och hembiträdet Alva.

Madicken är inte bara en fantastisk berättelse, den speglar också ett samhälle som befinner sig mitt i ett krig. Dessutom handlar berättelsen om hur alla människor egentligen är lika, även om de växer upp under olika förhållanden. Madicken växer upp i ett välbärgat hem, men hennes granne och en av hennes skolkamrater har inte haft samma tur. Det uppmuntrar läsaren att fundera över sin egen och andras livssituation utan att bli för allvarlig eller pretentiös.

Madicken hittar på en rad påhitt tillsammans med sin lillasyster och boken erbjuder väldigt rolig läsning samtidigt som den har perspektiv och djup.