Lillebror och Karlsson på taket

Karlson on the roof
Bok av Astrid Lindgren
Det här är den första boken om världens bästa Karlsson, åtminstone om han får säga det själv. Boken handlar om när Lillebror, som egentligen heter Svante träffar Karlsson för första gången. De hittar på många roliga äventyr och upptåg tillsammans. Och när de inte gör det bor Karlsson i en stuga på taket.
Den här boken är den första i en serie om tre böcker som handlar om Karlsson på taket. Karlsson på taket är en barnbok för barn och om barn, även om Karlsson själv ser sig som vuxen, delvis i alla fall. Även om Lillebror menar att Karlsson ibland beter sig som ett barn.

I den här berättelsen gör Karlsson sitt första besök hos Lillebror. Lillebror som egentligen heter Svante, är en ensam pojke som inte har så många vänner och som dessutom är familjens sladdis och därför inte leker med sina äldre syskon heller. En dag dyker en lustig figur upp, han flyger in genom fönstret. Han beskriver sig själv som en genomklok och vacker man i sina bästa år. Det blir startskottet på många äventyr och en fin vänskap.

Karlsson flyger med hjälp av en propeller han har på ryggen. Och när han inte hälsar på hos Lillebror så bor han i en liten stuga jämte en skorsten.