Lotta på Bråkmakargatan

Lotta on Troublemaker Street
Bok av Astrid Lindgren
I den andra boken om barnen på Bråkmakargatan är Lotta arg redan när hon vaknar. Hon har drömt att Jonas och Mia varit elaka mot hennes älskade gris-björn, Bamsen. Att hennes mamma dessutom försöker tvinga på henne en tröja som kliar och sticks, det går hon inte med på. Istället flyttar Lotta till Tant Berg.
Astrid Lindgren är känd för att ha skrivit berättelser om starka tjejer och ensamma pojkar. Boken om Lotta på Bråkmakargatan är inget undantag. Just den här boken är den andra i serien om Lotta. Den handlar om när Lotta flyttar hemifrån och när Lotta bor hos Tant Berg och får besök.

Lotta är en envis femåring som har en helt egen vilja och gärna följer eget huvud mer än andras förmanande ord. I berättelsens början vaknar Lotta på fel sida, hon har drömt att hennes syskon varit dumma mot henne och slagit Bamsen, Bamsen är Lottas älskade gris-björn. Det vill säga, Lotta vaknar arg och det blir inte bättre av att hon tvingas ha på sig den där tröjan som hennes mormor stickat, tröjan kliar och sticks.

En bit in i berättelsen flyttar Lotta hemifrån. Hon packar helt enkelt ihop lite saker och flyttar in hos den snälla grannen Tant Berg, för hemma kan hon definitivt inte bo kvar. Resterande del av boken får läsaren följa Lotta som nu flyttat in på Tant Bergs skräpvind.