Nora eller Brinn Oslo brinn

Bok av Johanna Frid
När Johanna av en slump får reda på att hennes pojkvän ska träffa sitt norska ex Nora börjar svartsjukan gå som vågor genom Johannas kropp. Nora, som är vacker, norsk och älskad i sociala medier verkar ha allt. På nätterna, med pojkvännen Emil sovandes bredvid, går Johanna igenom allt som Nora lagt upp på Instagram. Johanna ser hur hon tröttar ut människorna omkring sig med sin svartsjuka, och hur hon förstör för sig själv. Samtidigt kan hon inte sluta, trots att hon långsamt gräver en grav för sin egen relation. Det enda som överskuggar svartsjukans stickande nålar i Johannas hud är smärtan från livmodern, som genomborrar hela hennes kropp. I sin autofiktiva och svart humoristiska roman Nora eller Brinn Oslo brinn under söker Johanna Frid med skarp blick två av vår tids stora kvinno sjukdomar - Instagram och endometrios. Johanna Frid, född 1988, är en svensk författare och lyriker bosatt i Köpenhamn. Frid har förmågan att beskriva sin samtid med en skärpa som få andra besitter.
Det händer inte så mycket. Man får följa Johanna, som är ohälsosamt besatt av sin pojkväns ex. Sen får hon endometrios och mår sämst. Och sen är boken slut. Älskar nutidsaspekterna av boken, rappt språk och saker man kan känna igen sig i. Men för mig för mörk och deprimerande.
Boken handlar om svartsjuka, sjukdomen endometrios och om sociala medier. Johanna är tillsammans med Emil från Danmark. Emil har tidigare varit ihop med Nora från Norge. Johanna lider av svartsjuka och stalkar Nora och hennes mamma på Instagram. Vilket gör henne mer svartsjuk. Jag tycker det var roligt att läsa en berättelse som utspelar sig i nutid och tar upp moderna fenomen som att följa sina rivaler på Instagram och må dåligt av det. Att boken utspelar sig i Danmark till viss del uppskattar jag också. Boken har fått Dagens Nyheters kulturpris.
Johanna blir som besatt av sin pojkväns ex Nora. Nora får symbolisera idealbilden för allt Johanna anser att hon borde vara. Medan boken fortgår blir hon mer och mer besatt.