Memorys bok

The Book of Memory
Bok av Petina Gappah
Det här är en historia om att inte passa in. Det är historien om Memory: en ung kvinna som sitter på death row i kvinnofängelset i Zimbabwes huvudstad Harare. Memory sticker ut bland sina medfångar. Hon är bildad och privilegierad, och hon är albino. Hon är också den enda av fångarna som är dömd för mord - mordet på Lloyd Hendricks, den vite man som tagit hand om Memory sedan hon var liten. Medan Memory väntar på sitt straff skriver hon ner sin historia, i ett försök att få fallet omprövat. Hur dog egentligen Lloyd? Hur kom det sig att Memory flyttade in hos honom? Är det sant att hennes fattiga föräldrar sålde henne? Kan man lita på sina minnen? Memorys vittnesmål formar en hypnotiserande berättelse om öde, identitet, klass, ras och kön i ett land präglat av brutala kontraster.
Memory är den enda kvinnan i Zimbabwe som sitter på death row. Hon har blivit dömd för mordet på Lloyd, en vit man hon bott med sedan hon såldes av sina föräldrar. Vi får följa Memory i fängelset och stifta bekantskap med de karaktärer som befinner sig där, samtidigt som vi får tillbakablickar från Memorys uppväxt, fram till dagen för Lloyds död.

.

Memorys bok är en fascinerande bok med en stark premiss. Att sitta i dödscell och aldrig veta om nästa dag kommer att bli den sista verkar fruktansvärt, och det är intressant att få ta del av Memorys inre liv medan hon sitter där. Karaktären som målas upp är komplex och välskriven. Boken är inte linjär, istället för en tydlig kronologi får läsaren brottstycken av Memorys förflutna och nutid, och med hjälp av dessa läggs långsamt ett pussel som hjälper läsaren att förstå vad som händer. Inledningsvis lite rörigt, men efter hand klarnar de olika tidslinjerna och jag tycker att detta är en berättarteknik som passar boken bra. En av bokens största styrkor är enligt mig den värme och gemenskap som finns mellan kvinnorna i fängelset. De lyckas finna mening i en till synes hopplös situation.
Författaren analyserar Memorys plats i samhället, och hur denna påverkat hennes livsöde. Hon är albino, hon är svart men har ljus hy. I hennes hemtrakter finns vidskepelse och myter om att albinos måste vara besatta av en demon, där ses hon således som annorlunda. Även i de privilegierade, vita kretsar som hon får tillträde till genom Lloyd betraktas hon genom ett fördomsfullt filter. Utöver en stark skildring av systematisk rasism berör författaren både kön och klass, på ett enligt min mening mycket vasst sätt.
Jag tror inte att jag läst en bok av en författare från Zimbabwe förut, men Memorys bok gav mig mersmak på Petina Gappahs författarskap och jag ser fram emot att läsa den novellsamling hon debuterade med. Av mig får boken 🌸🌸🌸🌸/5 i betyg och jag kan verkligen rekommendera den!