Brev till en nybliven förälder : ett feministiskt manifest i femton punkter

Dear Ijeawele, or A Feminist Manifesto in Fifteen Suggestions
Bok av Chimamanda Ngozi Adichie
Kära Ijeawele. Vilken lycka. Och vilka fina namn: Chizalum Adaora. Hon är ljuvlig. Så inleder Chimamanda Ngozi Adichie sitt brev till en väninna som just fått en dotter. Ett varmt och inspirerande brev som består av femton råd till nyblivna föräldrar. Vad är en feministisk förälder? Hur ser ett jämställt föräldraskap ut? Hur lär man sitt barn att bli tryggt i sig själv och inte låta sig begränsas av andras förutfattade meningar? Adichies råd utgör en nyanserad och kärleksfull påminnelse om hur viktigt det är att vi tar ansvar för de värderingar vi förmedlar till nästa generation.Med Brev till en nybliven förälder följer Chimamanda Ngozi Adichie upp succén med Alla borde vara feminister, ett personligt manifest som 2015 delades ut till samtliga gymnasieskolor i Sverige, i ett projekt initierat av Sveriges Kvinnolobby och Albert Bonniers Förlag.
En mysig och personlig bok med mycket hjärta. Kan varmt rekommendera denna precis som många av Chimamandas andra böcker.
Pratigt, men personligt om hur man ska uppfostra ett barn feministiskt. Nog finns här väldigt många goda råd, men boken är amerikanskt och nigerianskt präglad, vilket gör att allt inte känns relevant här i Sverige.
Och egentligen är det inget nytt för den som är feminist. Jag ger nog hellre bort mina egna råd än den här boken till en nära vän som vill uppfostra ett barn feministiskt. Något i denna bok känns alltför kravfyllt eller nästan utopiskt, även om jag håller med om det mesta.