Kvinnor och makt : ett manifest

Women & Power
Bok av Mary Beard
I denna bok diskuterar författaren, som är professor i antikens historia, bland annat genusfrågor och de patriarkala strukturer som alltid har funnits i samhället. Hon skriver också om hur mäktiga och dominerande kvinnor har bemötts genom historien. Författaren undersöker också varifrån det kulturella kvinnohatet kommer. Boken rymmer redogörelser från antiken ända fram till vår tid.
Mary Beard är en av Storbritanniens mest respekterade och älskade, men också kritiserade, antikvetare och sedan år 2004 är hon professor i klassisk historia på det anrika universitetet Cambridge. Trots att hon sedan länge är mycket välkänd inom akademiska kretsar så är det först under de senaste åren som hon har blivit känd för en bredare publik, inte minst genom sina intressanta föreläsningar och dokumentärer som för det mesta behandlar romersk historia.

Vid sidan av sitt akademiska arbete har Beard också sedan länge varit en flitig bloggare och twittrare och förutom antiken så är ett av hennes favoritämnen kvinnors roll i samhället igår och idag. Det har lett till ett antal uppdrag och debatter som behandlar just ämnen som feminism och misogyni genom tiderna, och Beard är inte rädd att säga vad hon tycker. Det har lett till en enorm motreaktion på nätet, och hon har fullkomligen bombarderats av hatfulla kommentarer om allt från hennes åsikter till hennes utseende. Det var med allt detta i sinnet som hon bestämde sig för att skriva sitt manifest Kvinnor och makt.

Vad handlar boken om?
Till synes är Kvinnor och Makt en mycket liten bok på strax över 130 sidor men den är fullproppad med exempel på hur kvinnor behandlats sedan antika dagar fram tills nutiden. Att en av den västerländska litteraturens första böcker, Odyssén, inleds med att hjältens hustru Penelope blir tillsagd att hålla tyst av sin tonårsson Telemachos, menar Beard sätter tonen på den misogyni som fanns då och sedan fortsatte från generation till generation. Författarinnan tar upp det ena exemplet efter det andra på historiska och mytologiska kvinnor som av olika anledningar demoniserats och hur namn som Klytaimnestra och Medea fortfarande ringer illa i mångas öron.

Efter en gedigen introduktion till antikens attityder går Beard in på dagens samhälle, med Trump som ett av sina skräckexempel. Det är ingen slump, skriver hon, att han avbildats som hjälten Perseus som stolt håller upp Medusas avhuggna huvud med Hilary Clintons anletsdrag efter sin valseger. Hon tar också upp det vardagliga språket där människor, ofta omedveten, ger olika mening till olika adjektiv beroende på om det är en man eller en kvinna som beskrivs. Ord som ”ambitiös” och ”karriärinriktad” klingar inte detsamma beroende på kön, menar hon, och en ilsken man beskrivs som ”ursinnig” medan en arg kvinna är ”hysterisk”.

Ros och ris
Beards manifest har bemötts både med ris och ros. Hennes främsta kritiker menar att hon alltid fokuserar på de negativa exemplen medan de som tycker om henne anser att hon är en enormt viktig förkämpe för kvinnans röst i samhället. Är man intresserad av historia, samhälle och genusroller och dessutom gillar debatter och diskussioner så har den här boken en given plats på bokhyllan!