Osynliga kvinnor : hur brist på data bygger en värld för män

Invisible Women
Bok av Caroline Criado-Perez
Föreställ dig en värld där din telefon är för stor för din hand, där din läkare ger dig läkemedel som är fel för din kropp, där du fryser på jobbet för att temperaturen på din arbetsplats är fem grader för kall, där du i en bilolycka är 47% mer benägen att bli allvarligt skadad. Om något av detta låter bekant, är chansen stor att du är kvinna. Caroline Criado Perez belyser genom exempel från hela världen hur kvinnor systematiskt ignoreras. Från teknik till naturkatastrofer, från sexistisk snöröjning i Värmland till våldtäkter i krigszoner - Osynliga kvinnor är en kompromisslös analys av vad vi inte vet - och varför vi inte vet det. En uppslukande faktabok om hur kvinnor världen över påverkas av okunnighetens könspolitik. Pdf på noter får du genom att mejla till Bonnier Audio på info@bonnieraudio.se
Väldigt intressant läsning som väcker många tankar. Samtidigt som det är intressant att läsa om denna brist på könsuppdelande data så väcker det också sorg och frustration. Boken kändes rätt mastig med all data och statistik och tog sin tid att ta sig igenom, men det var det värt. Oerhört viktig bok som ger nya perspektiv, alla borde läsa!
En oerhört välskriven och viktig bok som i kapitel efter kapitel uppmärksammar och diskuterar den oerhörda bristen på genusbaserad data, vad detta leder till och hur det i extremt stor grad påverkar kvinnors vardagliga liv världen över. Boken behandlar allt från snöröjning till mobiltelefoner och hur mycket den genuslösa datan försvårar för kvinnorna. En bok som alla, utan undantag borde läsa!