Det här är hjärtat

Bok av Bodil Malmsten
För första gången på 22 år utkommer en ny diktsamling av Bodil Malmsten. Det här är hjärtat utkommer den 24 mars, 2015. Det här är hjärtat ges ut av Rönnells Antikvariat och Albert Bonniers Förlag i ett unikt samarbete. Anders Ljungman står för typografi och omslag. "Det här är hjärtat är en kärleksdikt, en sorgedikt, en dikt när den orimliga förlust som kallas döden drabbar, den drabbar alla, den drabbade mig. Jag skriver inte dikter längre, men den här dikten krävde att jag skrev den." / Bodil Malmsten i mars 2015
Det här är en diktsamling som jag blev tipsad att läsa när jag tänkte försöka ge mig på att läsa poesi men jag blev besviken. Poesi är inget för mig.
De flesta känner kanske till Bodil Malmstens författarskap och Det här är hjärtat blev väldigt populär när den kom ut 2015. Jag läste den först sommaren 2019 och blev så tagen att den blev en av två diktsamlingar jag skrev om i min kandidatuppsats.

Det här är hjärtat är en så fantastisk dikt som tar sig in under huden och tvingar fram en mängd olika känslor: störst av alla är sorgen. Det är fullt tillräckligt att läsa den rakt igenom och därmed få ut väldigt mycket, men vid en närmare titt på språket och de olika stilgreppen går det att hitta fascinerande detaljer som avslöjar hur välskriven dikten är. Upprepningarna, referenserna, bildspråket och cirkuläriteten som genomsyrar. Allting kommer tillbaka till sorgen och det förödande telefonsamtalet om att diktjagets make har dött.

Att lyssna på Malmstens egna uppläsning är också en stark upplevelse som bidrar till mer djup och (om möjligt) ännu mer känsla.
Få poeter dom gör dikterna till en sådan berättelse. En historia. Allt hänger samman, allt är ett. Lika mycket händelseförlopp som i prosaverk, men ack så mycket vackrare. När man läst en dikt kan den några sidor senare få en helt ny innebörd.
Bonen är kanske snarare en enda lång dikt.