I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv

In every moment we are still alive
Bok av Tom Malmquist
En roman om Tom och Karin som väntar sitt första barn. Livet får plötsligt en fruktansvärd vändning då Karin plötsligt insjuknar och måste förlösas akut med Kejsarsnitt. Toms far insjuknar samtidigt och läggs in på samma sjukhus. Tom befinner sig i en surrealistisk mardröm där han springer genom kulvertarna under sjukhusbyggnaden mellan dem han älskar.
Lite besviken på denna. Otroligt sorglig förstås, men den är skriven mer på ett beskrivande sätt och med mindre känslor. Mycket om hur saker såg ut, vad som hände, vilka läkare som sa vad. Den handlar om det mörkaste mörka, men också om ljuset som en nyfödd dotter för med sig. Fin och givande.
Om det inte vore för den hjärtekrossande berättelsen skulle den här boken vara en ren njutning att läsa. Språket, det skickliga berättandet - det är fantastiskt! Nakenheten och ärligheten fick mig att känna att jag var i skeendena, i rummen där allt hände. Att läsa den här boken var både plågsamt och njutbart.
Tom och Karin väntar sitt första barn och berättelsen tar tidigt i boken en fruktansvärd vändning när Karin hastigt insjuknar och tvingas läggas in på sjukhuset. Karin som inte överlever kejsarsnittet lämnar Tom ensam med deras dotter och härifrån får vi följa hur Tom försöker reda ut livet i den sorgen.
Även Toms far dör några månader efteråt och under all sorgbearbetning måste Tom även få vardagen som nybliven pappa att gå ihop. "I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv" behandlar ett väldigt svårt tema men gör det på ett mycket vackert sätt. Det är en berättelse om förlust men även en berättelse om att ta sig vidare, från det ena ögonblicket till det andra. Det läggs ett pussel av Toms och Karins liv och det görs på ett mycket osentimentalt sätt. Det är långt ifrån dagboksanteckningar även om berättelsen i sig nästan känns nedskriven då det verkligen händer.

I boken återkommer författaren till det faktum att han skriver ned alla möjliga detaljer för att senare kunna berätta för sitt barn vad det egentligen var som hände. Det är omöjligt att inte bli berörd av berättelsen som ändå låter ljuset skina genom det mörkaste av stunder. Bitvis kan berättelsen kännas lite tudelad då Tom även går in på relationen till sin far. Det blir ett sidospår som inte alltid fungerar med huvudberättelsen. Det här sättet att skriva då olika minnen avlöser varandra kan ibland bli något rörigt, men både början och slutet av boken binder ihop alltsammans mycket vackert.