Totalskada

Bok av Helena von Zweigbergk
Agneta och Xavier har levt i ett långt äktenskap. I takt med tiden och att barnen lämnat hemmet är det som om avståndet dem emellan successivt ökar. Ett outtalat tomrum som ingen av dem riktigt vet hur de ska fylla. Grälen och striderna är över. Saker och ting får passera. De har ju ett bra liv, en tillvaro fylld av trygga vanor, och de har utvecklat en ömsesidig tolerans. Men kanske har detta ett pris? För där finns också en bräcklighet mellan dem, som kan bli till en spricka som kan gå på djupet och orsaka stor skada. Men när katastrofen kommer är det utifrån. Och den ställer hela deras tillvaro och deras förhållande på spel. Det är Agneta som är den skyldiga. Hur ska hon överleva skulden? Och när de förlorat sitt hem, hur hemma är de med varandra, egentligen? Vad är värt att slåss för? Och vad ska man släppa för att kunna gå vidare?
Relationer är sällan enkelt, även om Vi vill att det ska vara så. Detta lyckas Helena von Zweigbergk belysa väl i denna bok, "Totalskada", som handlar om Agneta och Xavier, som har ett långt äktenskap bakom sig, och två barn. När barnen flyttat hemifrån och tillvaron förändras så uppstår mer gräl och bråk, fler strider. Jag upplever att Agneta och Xavier glider ifrån varandra och rakt igenom så har boken en hög igenkänningsfaktor. Men så händer något annat, något utifrån, som gör att allt sätts på prov. Jag har alltid tyckt om Helenas språk när hon skriver och denna bok är inget undantag.
Agneta och Xavier har varit gifta länge och har två gemensamma vuxna barn, Hanna och Astrid. Xavier har dessutom Maria sedan ett tidigare äktenskap där makan dog tidigt och han har aldrig kommit över den förlusten. Agneta känner att något inte stämmer dem emellan och i samband med att deras hus brinner ner, och inte går att rädda, sätts allt på prov. Boken är främst Agnetas tankar och känslor genom den pågående processen, jag förstår henne med och mer - sedan får vi via de vuxna barnen se allt ur deras synvinkel.
En vacker, sorglig historia men ändå med ljus, värme och insikt. Alla som är eller har varit i ett längre förhållande kan känna igen sig.
Helena är en fantastisk berättare, jag läser allt hon skriver med stort nöje, historien flyter på bra.