Gittan och gråvargarna

Bok av Pija Lindenbaum
Gittan är minsann inte rädd för någon varg! Gittan träffar på några gråvargar och de blir snabbt kompisar. Sedan börjar plötsligt märkliga och mysko saker hända. En bilderbok som främst riktar sig till barn i åldern 3–6 år. År 2000 vann boken Augustpriset i kategorin bästa barnbok, ett mycket välförtjänt pris.
En stor favorit i vår familj! Vår äldsta tjej älskade denna bok och tyckte att den var sååå rolig. Bra högläsnings bok och fina härliga bilder samt en kul historia.
En underbar berättelse om hur en liten försiktig flicka kommer bort från förskolegruppen när de är i skogen. Det skulle ju kunna vara hur läskigt som helst, men gråvargarna håller henne sällskap. Det är en berättelse om mod och en hyllning till fantasin. Jag tycker särskilt om att Gittan är en försiktig tjej. När boken kom för tjugo år sedan (ja, den börjar ha några år på nacken) skulle nästan alla barnbokstjejer vara tuffa och kavata. Men i verkligheten är ju alla inte det och även de som är lite mer ängsliga av sig kan behöva ha en litterär vän där de kan känna igen sig.